Korrupció, vagy személyes összeköttetés gyanúja – így reagált Bóth János a Matkovich vezette testület ingatlan eladásaira (videó)

Értékes belvárosi ingatlanokat ad el a Matkovich Ilona vezette baloldali többségű képviselő-testület Vácon a jobboldali képviselők tiltakozása ellenére. Mint ismert nagy vitához vezetett a Zrínyi Miklós utcai ingatlan eladása, ám újabb jó állapotú és állandó bevételi forrást jelentő üzlethelyiség eladásáról döntött a grémium.

Megkerestük az ingatlanok értékesítése kapcsán Bóth Jánost Vác korábbi polgármesterét, aki szerint az ilyen ingatlanok eladása mögött vagy korrupció, vagy valamilyen személyes összeköttetés lehet. Az ügyben írásban Molnár Nándort a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnökét is megkerestük, aki június 29-én egyhetes türelmet kért, ám választ azóta sem kaptunk.

Vácon az április 26-i képviselő-testületi ülésen ismertették a belváros sétálóutcájában a Széchenyi utca 17. fsz. 1. szám alatti nem lakás célú helyiség értékbecslését. Az ügyet a Molnár Nándor vezette Gazdasági bizottság is tárgyalta, úgy került a testület elé. Mint azt az előterjesztés tartalmazza, a város tulajdonában álló 67 négyzetméter alapterületű üzlet bérlője Bánszki Imre vételi szándékkérelmet nyújtott be a Varga Borbála vezette Váci Városfejlesztő Kft.-hez. Maga a bérleti szerződés 1997. január elseje óta állt fenn a bérlő és a város között. Jelenleg havonta a bérleti díj nettó 255 ezer forint volt. A bérlőnek díj tartozása nem volt.

Az előterjesztésben hivatkoznak a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) 7.§ (1) bekezdésének második fordulatára: „A nemzeti vagyonnal felelős módon rendeltetésszerűen kell gazdálkodni”. Majd ezt követően hivatkozik az előterjesztő Váci Városfejlesztő Kft. a 21/2014. (VI.21.) sz. rendeletre, mely az ingatlan elidegenítése során alkalmazandó szabályokról rendelkezik.

A város hivatalos honlapján is közzétett nyilvános adatok szerint a Conzus Kft. kicsivel több mint 30 millió forintra becsülte fel a kiemelkedő helyen található üzlethelyiség értékét. A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság határozatában induló vételárnak 44.081.889,- + ÁFA összeget jelölt meg. Azt hozzátették, hogy ebben az összegben benne van a homlokzati felújítás költsége, az ingatlan tulajdoni részének arányában. A vételárból az értékbecslés összege, mely 81.889, forint a Váci Városfejlesztő Kft.-t illeti meg.

Az áprilisi képviselő-testületi ülésen a jobboldali képviselők tiltakozása ellenére az előterjesztést elfogadták, és a város tulajdonában állt ingatlan értékesítették.

Pető Csilla: Saját magával megy szembe a baloldali városvezetés

Pető Csilla a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője a 0627.hu megkeresésére kijelentette, hogy: „Saját magukkal mennek szembe, hiszen a narratíva folyamatosan arról szólt, hogy azokat az ingatlanokat kívánja a városvezetés értékesíteni, amiknek a fenntartása költséges, vagy olyan lerobbant műszaki állapotban vannak, hogy nem éri meg felújítani. Emiatt inkább megszabadul ezektől az önkormányzat. Ez pontosan az ellenpéldája a saját maguk által elmondottaknak, hiszen ez egy kiemelt helyen lévő, folyamatos bevételt hozó üzlet volt, aminek az okát, indokát, hogy miért került erre sor valóban nem értjük. Folyamatosan feltesszük a kérdéseinket, hogy miért szükséges ezeket az ingatlanokat áruba bocsátani hiszen ez nem a „rossz vagyon”, a saját szavukkal élve, hanem folyamatos bevételt termelő ingatlanok.”

Molnár Nándor egy hét türelmet kért, választ azóta sem kaptunk

Június 29-én írásban fordultunk kérdéseinkkel az ügyet tárgyaló Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnökéhez Molnár Nándorhoz, aki akkor egy hét türelmet kért. Az július 6-án lejárt. Azóta sem kaptunk választ Molnár Nándortól kérdéseinkre. Egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, hogy az önkormányzat tulajdonában álló, Vác, Széchenyi utca 17. fsz. 1. szám alatti, 3293/A/1 hrsz-ú 67 négyzetméter alapterületű nem lakás célú helyiség, melyet a bérlő részére értékesített a város képviselő-testülete 44.081.889,-Ft + ÁFA vételáron (melyben benne van a homlokzati felújítás költsége), esetében pontosan hány forint volt az önkormányzat által kifizetett homlokzati felújítás? Erről mikor és hol született döntés? A felújításra vonatkozó dokumentumok hol találhatóak?

Mikor történt a homlokzati felújítás?

A bérlő mikor nyújtotta be vételi szándékát a Vác Széchenyi utca 17. fsz. 1. szám alatti, 3293/A/1 hrsz-ú 67 négyzetméter alapterületű nem lakás célú helyiségre? A bérlő 1997 óta bérli, korábban is nyújtott be vételi szándékot erre az ingatlanra?

Ön, mint a Gazdasági Bizottság elnöke, miképp kommentálja azt, hogy a város frekventált területén nem lakáscélú helyiséget, helyiségeket adnak el folyamatosan?

A társasházban 3 db önkormányzati tulajdonban álló üzlethelyiség, 1 db magán tulajdonban lévő lakás és 2 db magán tulajdonban lévő tetőtér található. A fennmaradó 2 db önkormányzati üzlethelyiséget is értékesíteni fogja Vác város képviselő-testülete? Van erre irányuló szándék?

Mokánszky Zoltán: Ez vagyonkiárusítás nem vagyongazdálkodás

Mokánszky Zoltán a Fidesz-KDNP váci jobboldali képviselője a májusi képviselő-testületi ülésen Matkovich Ilona baloldali polgármestert választási ígéretével szembesítette: „A 2019-es kampányban feltettek önnek egy kérdést, hogy ha nyer mivel kezdi a munkát, szó szerint idézem amit mondott: „Megakadályoznám a város vagyonának a kiárusítását.”Akkor ez a napirend ön szerint miről szól? Önök szerint ez vagyongazdálkodás? Mert mindig azt mondja, hogy vagyongazdálkodást folytat. Ez vagyonkiárusítás nem vagyongazdálkodás. Azokat az ingatlanokat adják el, amiből a városnak a bevétele volt. Nem rossz állapotú ingatlanokról beszélünk. A lakásokat is úgy adják el mintha nem lenne holnap. Mennyi önkormányzati lakásunk marad? Önök ebben a közel öt évükben milyen értékben adtak el ingatlanokat? Gondolok itt lakásokra üzlethelyiségekre, földterületekre. Össze lehet hasonlítani a mi öt vagy 9 évünkkel, meg fog lepődni hányszoros különbség lesz az önök javára, amiben kiárusították a város vagyonát.”

Ferjancsics szerint útépítésre kell a pénz

Ferjancsics László (Összefogás Vácért) alpolgármester a jobboldali képviselők által megfogalmazott városi vagyon megóvása melletti érvelésükre úgy reagált a májusi ülés keretében adott válaszában, hogy nagy értékű ingatlanokat azért ad el a város, hogy abból utakat építhessen és az abból befolyó pénzt felújításokra, illetve fejlesztésekre költhesse.

Manninger Péter: Az utak néhány év múlva ismét felújításra szorulnak, de akkor már nem lesz mit eladni

Manninger Péter (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az utak majd ismét tönkre mennek, de akkor már nem lesz ingatlan, amit eladhatna a városvezetés: „Én azt értem, hogy eladunk egy értékes ingatlant, mert ahogy Ferjancsics alpolgármester említette utat kellene építeni, rendbe tenni. Értem a valódi igényét, a politikai hozadékát, de ez nekem rövid-, vagy közepes távú célnak tűnik. Minden olyan ingatlan, amit bérbe tudunk adni és amiből és amiből állandó bevétele lenne a városnak az szép lassan elfogy, az utak amiket felújítottunk azok néhány év múlva újra felújításra szorulnak akkor már nem lesz mit eladni, hogy azokat felújítsuk.”

Megkerestük az ügy kapcsán Bóth János korábbi váci polgármestert. Tekintettel arra, hogy a Matkovich Ilona vezette baloldali többségű képviselő-testület nemcsak a belvárosi sétálóutcában adott el értékes ingatlant, hanem mint arról beszámoltunk a Zrínyi Miklós utca 1. szám alatt lévő 127 négyzetméteres ingatlant is értékesítette szintén a bérlő vételi szándékát követően.

A májusi ülés előterjesztése szerint az összesen 127 négyzetméter nagyságú ingatlanra a Conzus Kft. 2023. április 1. napján készült értékbecslése alapján 71 millió forint forgalmi értéket állapított meg.

Bóth János szerint az ilyen ingatlanok eladása mögött vagy korrupció, vagy valamilyen személyes összeköttetés lehet

Bóth János Vác korábbi polgármestere lapunk megkeresésére úgy reagált: „Egy nagyon ésszerű szabályt vezettünk be. E szerint amely nem lakáscélú ingatlan, hanem üzleti jellegű, és frekventált helyen van, tehát ahol nagyon jó bérleti díjakat lehet kérni, ezeket semmiképpen nem szabad eladni, mert ezzel a jövőt élnénk fel.

„Éppen ezért volt egy belső megállapodás, különösen a gazdasági bizottság vonatkozásában. Akkor is jöttek egyébként kérelmek nagyon sokféle indokkal, de ezekből nem adtunk el semmiképpen, mert a jövőt éltük volna fel. Egyébként, ha ezekből adnak el, akkor olyankor mindig felmerül az emberben, hogy vajon mi lehet a döntés háta mögött? Tehát vagy korrupció, vagy valamilyen személyes összeköttetés lehet, mert a város érdeke az nem azt diktálja, hogy itt adjanak el ingatlanokat.”

Inotay Gergely a Csocsaj pékségnek mondott köszönetet a tavalyi választási kampányban egy Facebook posztjában

Inotay Gergely alpolgármester Facebook oldalán található egy 2021. december 7-i bejegyzés, az országgyűlési választási kampányban. Ebben az országgyűlési képviselői posztért induló Inotay a Csocsaj pékség támogatását köszöni meg.

Ferjancsics László alpolgármester magyarázatára is reagált, mely szerint utak építése és felújítása okán adják el a város értékes ingatlanjait. „Ez csak egy erőltetett dolog volt, hogy valamivel egyébként próbálják leplezni a rossz döntést” – fogalmazott hozzátéve, hogy nem kizárólag ingatlan eladásból van bevétele Vác városának, hiszen igen jelentős forrást jelentenek az adóbevételek is. „Az adóbevételek pedig évente megújulnak. Tehát én azt gondolom, hogy hamis volt egyébként ez az indoklás” – fűzte hozzá Bóth János.

Bóth János, aki 2002-2010-ig országgyűlési képviselő és váci polgármester, 2019-ig önkormányzati képviselő volt azt is elmondta, hogy a legnagyobb gond ezekkel az ingatlan eladásokkal, hogy „a jövőt eszik meg.” Indoklása szerint ez mindig is egy biztos és egyre növekvő bevételt jelentett. „100 milliós nagyságrend volt a nem lakáscélú ingatlanokból a bevétel” – emlékszik vissza, rámutatva, hogy a mostani Matkovich Ilona vezetett baloldali többségű képviselő-testület döntései miatt ez a bevételi forrás egyre csökken.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Hozzászólás
Előző cikkNagy Feró Őrbottyán díszpolgára lett
Következő cikkSzerda hajnalban szünetel a vasúti jegyértékesítés