Létrejött a Dunakanyar Borút

Nyolc pincészet összefogásával megalakult a Dunakanyar Borút, amelynek egyik különlegessége, hogy ellentétben más borutakkal, nem kötődik egy kifejezett borvidékhez sem, és nem szabja határát országhatár. A borút tagjainak célja, hogy megismertessék, bemutassák az ide látogatóknak a régió borászati jelenét és elérjék, hogy a Dunakanyar ismét felkerüljön Magyarország bortérképére.

A Dunakanyar, mely művészettörténeti, és történelmi emlékekben Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, turisztikai vonzereje mellett természeti adottságai alkalmassá teszi a vidéket kiváló borok készítésére is.

Sokak számára ismeretlen, hogy a Dunakanyar térségébe betepülő svábok itt is újra meghonosították a szőlőművelést, csakúgy mint Villányban, vagy Szekszárdon.

A Nagymarosi Borbarátok Köre többek között azzal a céllal jött létre, hogy ezeket a hagyományokat őrizze, ismertté tegye. Nagy segítséget nyújtott ebben a hét éve útjára indított, önkormányzattal közösen szervezett Szent István Napi Borünnep, melyen hazánk borvidékei mellett egyre növekvő számú dunakanyari pincészet is részt vett. Tavaly már Borgarázs Manufaktúra Dunabogdány, Geönczeöl pince Garamkövesd, Heininger borászat Nagymaros, Lingvay pince Vác, Rustica Borműhely Szentendre, Világi Winery Helemba borait lehetett kóstolni a rendezvényen – ezért is lett szlogenünk „Borfolyó – a Duna összeköt” – tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Hozzátették: ennek kapcsán indult el egy szakmai megbeszélés, egyeztetés, melynek eredményeként úgy döntöttünk, létrehozzuk a Dunakanyar borutat, ennek jelenlegi tagjai: Anda pince Visegrád, Borgarázs Manufaktúra Dunabogdány, Geönczeöl pince Garamkövesd, Heininger borászat Nagymaros, Kőhegybor Szentendre, Lingvay pince Vác, Richter pince Leányfalu.  Rustica Borműhely Szentendre.

Már most remek szakmai eredményeik vannak, nemrégiben a váci Lingvay pince egy arany és egy ezüst érmet nyert a VinAgora nemzetközi borversenyen, és az Anda pince is arany éremmel tért haza a Berliner Wine Trophy borversenyről.

Hozzászólás
Előző cikkPünkösdi koncertet tartanak Szobon
Következő cikk150 millió forintból létesült szálláshely zarándokoknak Márianosztrán