Két váci mentőt is kitüntettek a mentők napján

Május 10-én ünnepelték az Országos Mentőszolgálat fennállásának 75. évfordulóját. A parlamentben elismerésben részesítették a legkiválóbb mentődolgozókat, köztük két vácit is. Glózer Csaba mentőápoló főigazgatói dicséretet, Erdősi Balázs mentőtechnikus pedig Iránytű-díjat kapott. Mindketten a váci mentőállomáson szolgálnak.

1887. május 10-én kezdte meg szolgálatát a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, 1948-ban pedig ezen a napon alakult meg az Országos Mentőszolgálat. 

Az idei, jubileumi év alkalmából a mentődolgozók megbecsülésére a Magyar Nemzeti Bank díszcsomagolású pénzforgalmi érméket bocsátott ki. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója szerint a mentőszolgálat grafikai elemeivel ellátott érmék nem csupán megjelenítik a jeles évfordulót, hanem a társadalom széles rétegeihez eljutva kifejezik azt a megbecsülést, amit bajtársai iránt éreznek az emberek.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársainak Novák Katalin köztársasági elnök is köszönetet mondott.

Közleményében azt írta, hogy az elmúlt időszak különösen nagy erőpróba elé állította e hivatás képviselőit. A mentőorvosok, mentőtisztek, mentőápolók és – irányítók, valamint a gépjárművezetők azonban megmutatták, hogy az emberek rendkívüli körülmények között is számíthatnak rendületlen elhivatottságukra.

“Köszönjük áldozatos munkájukat!” – zárul az államfői kommüniké.

Hozzászólás
Előző cikkElső lett a Memento mori – A váci legenda a Savaria filmfesztiválon
Következő cikkSpiegelhalter László: Jó úton halad a vidéki Magyarország