Nippon Paper Industries projekt vezető: Magyarország élen jár az elektromos autóipar kiszolgálásában (videó)

A Nippon Paper Industries tervei szerint 2024 év végén megkezdi működését a vácrátóti üzem, ahol Karboxi-metil-cellulóz (CMC) gyártására kerül majd sor. Az 50 millió eurós beruházás, közel hatvan új munkahelyet teremt. A magyar cég vezérigazgatójával Kikkawa Yuji-val és Jay Morita-val a projekt vezetőjével készítettünk interjút a tervezett beruházás részleteiről.

Jay Morita kiemelte, hogy elsősorban azért esett Vácrátótra a választásuk, mert Magyarország az élen jár az elektromos autóipar kiszolgálásában. A lakosság által felmerült aggályokra reagálva kifejtette, hogy a tervezett vácrátóti üzemben a gyártási folyamat során náluk nem fordul elő olyasfajta tevékenység, ami a környezetre káros lenne, például valamilyen anyagnak az égetése, káros anyag kibocsátás a levegőbe, vagy a földbe nem jár a gyártási folyamattal együtt. Azt is elmondta, hogy az Európai Unió környezetvédelmi előírásait szigorúan követve kötelességük megfelelni ezeknek a követelményeknek. Kitért arra is, hogy Karboxi-metil-cellulóz (CMC) gyártására kerül majd sor a vácrátóti gyárban. Egy úgynevezett recirkulációs rendszer révén, csak minimális mennyiségű vízre van szükségük, mely a gépek hűtésére szolgál.

Miért esett Vácrátótra a választásuk?

Három fő ok játszott közre a döntésünkben. Az egyik, hogy szerettük volna, hogy Budapesthez közeli üzemet tudjunk felállítani. A másik, hogy egy olyan területet kerestünk, ahol az elérhető munkaerő rendelkezésre áll, illetve a megfelelő állami támogatásokat is megkaphatjuk.

Milyen gyár készül Vácrátóton és mit fognak itt gyártani?

A vállalatunk Vácrátóton egy olyan anyagot fog gyártani, aminek az alapanyaga természetes fa. Egy olyan anyag, ami a lítiumelemek gyártásakor kerül felhasználásra.

Mekkora gyár fog épülni, mire számíthatnak a térségben élők?

Az első fázisban egy nagyjából 8000 négyzetméter területű gyár felállítását tervezzük.

Az első fázisban, akkor ez azt jelenti, hogy lesz egy következő fázis is?

Igen, hogyha az első fázisban a gyártás elérte a teljes kapacitását, akkor a jövőben egy második fázis keretében egy újabb gyár felállítását is tervezzük.

Ugyanitt, Vácrátóton mellette?

Így igaz.

Nagyságrendileg ez is 8 ezer négyzetméter területű lesz?

Igen, úgy gondoljuk, hogy így lesz.

És ezt követi további fázis, vagy ez attól függ, hogy mekkora lesz a felvevőpiac?

Mi úgy reméljük, hogy a jövőben további növekedés is várható.

Ez az önök által kifejlesztett új termék, amit az akkumulátorokhoz használnak, is gondolom befolyásolta, hogy Vácrátótot választották, tekintettel a gödi akkumulátorgyárra. Tervezik, hogy a gödi akkumulátorgyárnak lesznek beszállítói ezzel a termékkel? Ehhez fűződően röviden tudná ismertetni, hogy milyen fajta gyártási folyamatra számíthatnak itt. Mennyire lesz hangos maga a gyártási folyamat, nagy vízigénye lesz-e a gyárnak?

Jelenleg arról nem tudunk sajnos információt adni, hogy konkrétan milyen vállalatoknak leszünk a beszállítói, de természetesen a magyarországi akkumulátorgyártók, illetve autóipari szereplők számára is szeretnénk beszállítani, illetve határon túli üzemekbe, vállalatokhoz is szeretnénk eljutni. Eleve az, hogy Magyarországra jöjjünk az volt a célja, hogy a helyi autóipar, illetve akkumulátorgyártó vállalatoknak lehessünk a beszállítói. A vállalatnak, az üzemnek a vízigényével kapcsolatban pedig azt tudjuk elmondani, hogy a gyártás során csak egy minimális mennyiségű vízre van szükségünk, ami a gépeknek a hűtésére szolgál. Ez egy recirkulációs rendszer, tehát csak az elpárolgott vízmennyiség pótlására van szükség, ami egy minimális vízmennyiséget jelent csupán.

Egészen pontosan mi fog itt készülni? Mi a termékük neve?

Karboxi-metil-cellulóz (CMC) gyártására kerül majd sor a vácrátóti gyárban. A Nippon Paper ebből kifejlesztett terméke (SUNROSE MAC®CMC) a lítium-ionos akkumulátorok gyártásának egyik adalékanyaga. Ezt az anyagot széleskörűen tudják felhasználni. Nemcsak az elektromos akkumulátoroknak a bevonataként használják, hanem egyéb, teljesen más iparágak is használják, mint például papír alapanyagú csomagolóanyagok esetén, illetve a fogkrémben és egyéb háztartási eszközökben is jelen van, mint sűrítő anyag. Az élelmiszeriparban különböző ételekhez is felhasználják, tehát ez egy természetes cellulóz rost.

A gyártás során a felhasználni kívánt anyagok a gyárhoz, hogyan fognak megérkezni? Közúton, vagy pedig vasúton tervezik?

A felhasznált hozzávalóknak a szállítása az alapjában véve teherautókon történik.

A késztermék elszállítása is közúton történne majd?

Igen, úgy gondoljuk, hogy így lesz.

Mekkora lesz a gyár energia igénye?

A jövőbeli második fázisbeli bővüléssel együtt tervezve a szükséges árammennyiség az három megawatt, amire a második fázissal együtt nekik szükségünk van.

Napelemparkot terveznek, lesznek megújuló energiaforrások?

Az ingadozó energiaárak mellett a jövőben szükséges lesz ezzel számolni és egy napelemparkot kialakítani, de a jelenlegi tervekben még nincsen benne. Ez a jövőnek a kérdése.

Ez egy tágabb kérdés, nem konkrétan a mostani gyárhoz kapcsolódik. Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor beszélt arról még 2017-ben, hogy az ország az elektromos autózás éllovasa szeretne lenni. Az azóta eltelt évek alapján látszanak is az erre vonatkozó törekvések, önök ezt hogyan látják?

Az Európai Unióban, illetve Észak-Amerikában is elég erősen az elektromos autókra helyeződik át a hangsúly, míg Japánban főként a hibrid megoldást alkalmazzák most újonnan. Végső soron számunkra az, hogy melyik országot válasszuk az Európai Unióban, döntő szempont volt, hogy Magyarország ezen belül is az élen jár az elektromos autóipar kiszolgálásában.

A Európai Unión belül máshol is van már gyáruk, vagy csak itt Magyarországon tervezik?

A vállalatnak jelenleg Helsinkiben is van egy gyára, ott a számlatömbhöz használt papírt gyártjuk. Az elektromos autóipar kiszolgálására szolgáló gyárunk nincsen Európán belül, Magyarország lesz az első, ahol ilyen terméket gyártunk. Jelenleg arra fókuszálunk, hogy a magyarországi üzemünk elérje a teljes kapacitást, és hogy annak majd a későbbi bővüléseit is véghezvigyük.

Európán kívül ugyanilyen üzemük hol található még?

Magyarországon kívül csak Japánban van elektromos autóiparhoz gyártott terméket gyártó üzemünk.

Ez ugyanilyen elven működik?

Igen, ez a japán üzemnek a mása.

Várhatóan mikor fogja megkezdeni a működését Vácrátóton, helytálló ez a szám, amit hallottunk, hogy hatvan ember kaphat munkát, és milyen szakemberek jelentkezésére számítanak elsősorban?

Az üzem építésének kezdete ez év júniusától kezdődik, a termelés elindulása pedig 2024. december év végétől tervezzük. 60 fő alkalmazását tervezzük ebben az üzemben, első lépésben. Mivel az a termékünk egy környezetbarát természetes anyag, ezért legfőképpen olyan fajta munkaerőnek örülnének, akik ezt a környezet felé mutatott vagy környezettel kapcsolatos pozitív gondolkodásmódot szintén osztják.

Jó, hogy megemlítette ezt a gondolatot, mert sok lakosban merül fel félelemként a környezet védelme, mi vár rájuk, milyen változás várható? Mi az, amit ezzel kapcsolatban információként vagy megnyugtatásként tudnak nyújtani a lakosoknak? Mennyire tudnak a környezet védelmére odafigyelni akár a létesítésekor, akár pedig a gyártási folyamat során? Kerülhet-e bármilyen veszélyes anyag akár a levegőbe vagy a földbe?

A gyártási folyamat során nálunk nem fordul elő olyasfajta tevékenység, ami a környezetre káros lenne. Például valamilyen anyagnak az égetése, káros anyag kibocsátás a levegőbe, vagy a földbe, nem jár a gyártási folyamattal együtt. Természetesen amennyiben bármilyen a környezetre veszélyes, a folyamat során felmerülő probléma alakulna ki, akkor annak a kezelését vállalatként magunkra vállaljuk, de ilyesmiről, ennek a veszélyéről nincsen szó. Természetesen Japán vállalatként is az Európai Unió környezetvédelmi előírásait szigorúan követve ilyen szempontból nagyon lelkiismeretesen úgy gondoljuk, hogy kötelességük megfelelni ezeknek a követelményeknek.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea
Fotók: Szennyes Krisztián

Hozzászólás
Előző cikk23 év után ismét az Ipoly-hídon búcsúztatták a telet Helemba és Ipolydamásd lakói (videó)
Következő cikkLángra kapott a rét Sződ és Csörög között vasárnap este