Illegális hulladéklerakót működtethet a Matkovich Ilona vezette váci önkormányzat (videó)

Közel fél évig kísértük nyomon, miképp gyűlik az illegális hulladék Vácott a Kőhíd lakópark melletti erdős önkormányzati területen. Több lakó arról beszélt stábunknak, hogy gyakran látják zsákokkal, és egyéb rakománnyal megpakolva feltűnni a Váci Városfejlesztő Kft. platós autóját.

Szeptember óta több alkalommal rögzítettük, ahogy a legkülönfélébb hulladékok kerülnek a területre, majd pedig a nyomokból és a helyiek elmondásából ítélve egy nagyobb munkagéppel be is forgatták azt a földbe. Ez viszont hulladékkezelésnek minősül, mely engedélyköteles. Mint a felvételeken is látszik, ezzel több egészséges fát kidöntöttek. Februárban éppen a helyszínen az újabb változásokat rögzítettük, amikor felbukkant a Váci Városfejlesztő Kft. teherautója megpakolva.

Miközben tehát maga Vác város önkormányzata működtethet illegális hulladéklerakót, addig Kiss Zsolt tavaly nyáron szigorú fellépést és akár másfél millió forintos bírságot helyezett kilátásba az illegális szemetelőkkel szemben. Mint akkor Szeri Mihállyal, a Közterület-felügyelet (KESZ) vezetőjével felhívták a lakosság figyelmét, az önkormányzat a korábbiaknál is határozottabban lép fel az illegális hulladéklerakás ellen. Arról is beszámoltak, hogy a beszerzett és telepített kamerák felvételei alapján már több eljárás is folyik.

Szabó Csabától megtudtuk a környezetvédelmi hatósághoz fordult a váci Fidelitas, miután a városi karbantartó cég illegálisan rak le hulladékot az önkormányzati területen.

Kérdéseinkkel természetesen megkerestük Vác város polgármesterét Matkovich Ilonát, és a Váci Városfejlesztő Kft.-t egyaránt, utóbbit telefonon, személyesen is több alkalommal, de válaszokat ezidáig nem kaptunk. Szerettük volna megtudni, hogy mióta működik ez a gyakorlat, ki és milyen rendszerességgel hordhatja oda a hulladékot, a terület miért nincs lezárva, mi lesz az itt felhalmozott hulladék sorsa.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkMindene odalett az ipolydamásdi tűzben a háromgyerekes családnak, ha teheti segítsen
Következő cikkMatkovich és Kászonyi ígéretei közül semmi nem valósult meg – tüntettek a lakók (videó)