Ötmilliárd forintot fordított a kormány a szociális tűzifaprogramra

Stack of firewood textured background

Az idei fűtési időszakban is ötmilliárd forintot biztosított a kormány a szociális tűzifaprogramra, február 15-ig meg is érkezett a tüzelő a rászorulókhoz – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az MTI-nek.

Dukai Miklós tájékoztatása szerint az önkormányzatok a támogatásból vásárolt tűzifát és szenet február 15-ig osztották ki a rászorulóknak, a településeknek március 31-ig van lehetőségük a támogatás teljes összegének felhasználására.
A Belügyminisztérium minden évben meghirdeti a szociális tűzifaprogramot, amely az önkormányzatokon keresztül a legrászorulóbbak helyzetén igyekszik enyhíteni. A kormány a pénzt biztosítja, a települések ebből beszerzik a tüzelőanyagot és eljuttatják a leghátrányosabb helyzetben lévő emberekhez – fejtette ki az államtitkár.


Közölte: a pályázó önkormányzatokra jutó átlagos támogatás 2,1 millió forint, a teljes támogatási összeg 4 999 496 554 forint volt. Barnakőszénre 431 239 244 forint, keménylombos tűzifára 4 402 074 000 forint, lágylombos tűzifára 166 183 310 forint jutott. A támogatott önkormányzatok száma 2374.


A támogatást a nyertes önkormányzat öt százalék elfogadott tűréshatárú, átlagosan 100 centiméter hosszú, 5-35 centiméter átmérőjű tűzifának a fővárosi és a vármegyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól történő megvásárlására fordíthatja – tájékoztatott az államtitkár. Megjegyezte: barnakőszén vásárlása esetén a támogatást a nyertes önkormányzat 20-40 milliméter átmérőjű termékre fordíthatja. Dukai Miklós hangsúlyozta: a 2023. évi költségvetés a következő téli időszakra is tartalmazza az ötmilliárd forint előirányzatot a szociális tűzifaprogramra.


„Az orosz-ukrán háború és a brüsszeli elhibázott szankciós politika nyomán súlyos energiaválság van egész Európában, amely Magyarországot és azon belül az önkormányzatokat is érinti” – fogalmazott az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy a megnövekedett energiaárak miatt a települési önkormányzatok összesen több mint 76 milliárd forint többlettámogatást kaptak az alapvető közszolgáltatásaik – közvilágítás, óvodai és bölcsődei feladatellátás, gyermekétkeztetés, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézmények – fenntartására.

Hozzászólás
Előző cikkEgy kutató-mentő eszköz megvásárlásához kér segítséget a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Következő cikkÖrökbefogadták a csörögiek Samut az ázsiai elefántot