Meg lehetett volna menteni a kivágástól a híres váci japáncseresznyéket? (videó)

Kivágták az előzőt fákat és új japáncseresznyéket ültettek Vácon.

Dr. Csereklye Krisztina Vácon a közmeghallgatás keretében a kivágott japáncseresznyék ügyéről kívánta elmondani gondolatait és kérdéseit, ám mindeközben Matkovich Ilona a város polgármestere láthatóan nagyon jól szórakozott a témán.

Felszólalásából az is kiderült, hogy negyed éve a kivágott fák ügyében elküldött levelére nem kapott a kivágás okait alátámasztó szakértői választ. „Valószínűleg azért, mert nincs a városházán semmilyen szakértő” – fogalmazott.

Csereklye Krisztina azt is tudatta, hogy Vác korábbi főkertészével, valamint egy tudományos dékánnal is konzultálva „nem volt indokolt a cseresznyefák teljes állományának kivágása.” Hozzátette, hogy „a fáknak nem volt olyan betegsége, amit metszéssel, vegyi kezeléssel ne lehetett volna orvosolni.”

Ez egy történelmi jelentőséggel bíró fasor volt, közvetlenül kapcsolódva Japánhoz

„A mostani testületnek, illetve polgármester asszonynak ez csak egy kivágás, de a váciaknak egy történelmi jelentőséggel bíró cseresznyefasor volt. A fák eredeti ágait Japánból hozatták, és hazai sarjmeggyekbe lett beoltva. Ezeket több éven keresztül Kosd mellett egy idős úr nevelte, ezt követően kerültek Vácra a Széchenyi utcába” – tette hozzá.

Végezetül több kérdést is feltett Csereklye Krisztina. Arra is választ vár, hogy ezeket a most ültetett fákat, hogyan mentik majd meg, ha a korábbi fasort nem tudták. De arra is választ vár, hogy mivel nem egyenletes az állomány, fog-e május tizedike környékén mind virágozni?

szerkesztő-riporter: Gerzsenyi-Raczkó Tímea
operatőr: Wollner Péter

Hozzászólás
Előző cikkMárcius 31-ig igényelhető a bölcsődei támogatás
Következő cikkLetiltják Vác lakosait a város hivatalos Facebook oldaláról (videó)