Némethné Pintér Csilla: amit az elmúlt nyolc évben Szokolyán sikerült elérnünk, arra büszkék lehetünk

Amit az elmúlt nyolc évben Szokolyán sikerült elérnünk, arra büszkék lehetünk és a visszajelzések is azt mutatják, hogy az a minőségi, értékteremtő munka, amit végzünk másoknak is tetszik, örömmel állnak mellénk – fogalmazott Némethné Pintér Csilla. Szokolya polgármestere hozzátette: „lehet kevesebb pályázat megvalósítására lesz lehetőségünk, hisz többe kerül majd a településüzemeltetés, de amit meg fogunk valósítani, az ugyanolyan minőségi fejlesztés lesz, mint az eddigiek. Persze mindenkinek mi sem tudunk megfelelni, de úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg mi a jóra törekedve, tisztességesen dolgozunk a településért, nincs okunk szégyenkezésre.”

Némethné Pintér Csillával, Szokolya polgármesterével beszélgettünk.

Milyen tapasztalatokkal zárták az előző évet? Mi volt a legnagyobb feladat 2022-ben?

Sajnos évről–évre egyre több munkánk van, persze ehhez hozzá tartozik, hogy sokat pályázunk, így az azzal járó feladatok is sok időt vesznek el a napi feladatok mellől. Számtalan új felületet kell kezelnünk, és a változásokat is folyamatosan követnünk kell. Az idei évben két kollega is cserélődött a hivatalban és ez a változás is sokszor nehézséget jelentett az ügyintézésben, a folyamatokban. De az idei év legnagyobb terhe az energia árak megugrása volt, amivel szembe kellett néznünk. A legnehezebb az volt, hogy a döntések meghozatalánál nem lehetett tudni, melyik döntés lesz a jövőben a jobb. A szolgáltatók leterheltsége és elérhetetlensége miatt ez a folyamat nagyon nehéz.

Fejleszteni mennyire tudott az önkormányzat? Mi az, amit kiemelne, melyikre a legbüszkébb azok közül, amit sikerült megvalósítani?

Az óvodánkra vagyunk a legbüszkébbek, hat év munkája van mögötte. Olyan fejlesztést sikerült elérnünk, amit 3-4 éve el sem tudtam volna képzelni, hogy sikerülni fog. Az épület csodálatos lett, minden igényt kielégít és igaz, nyolc pályázatból, de sikerült a forrásokat is megtalálni hozzá. Több, mint 440 millió forintból épült és bővült, majd további támogatásoknak köszönhetően az intézmény udvara is teljesen megújult. Úgy gondolom, hogy erre a fejlesztésre igazán büszkék lehetünk, igényes és esztétikus épülete lett Szokolyának.

Kívülállóként azt látom, hogy nagyon nagy a lakossági összefogás a településen. Például a fák, levendulák közösségi munka keretében történő elültetésére gondolok, vagy a tűzesetben bajba jutott család megsegítésére. Mit gondol, minek köszönhető, hogy ennyire összetartanak a szokolyaiak?

Azt gondolom, hogy kívülről kicsit másképp látszik, mint ahogy mi ezt érezzük, de valóban sok jó ember él településünkön. A titka talán az, hogy vagyunk páran, akik sokat teszünk a településért, a közösségekért és a példamutatás szerintem az egyik legfontosabb ösztönző eszköz. Szerencsére akad, akit érdekel, hogy milyen irányba fejlődik az a település, ahol él, hogy milyen igényesek a programok és ha kell, ezek mellé áll. Jó, hogy néhány embert nem csak a saját érdeke, hanem a közösség érdeke is foglalkoztat. Mi pedig elsősorban a közösség érdekeit helyezzük szem elé, hisz ez a feladatunk.Köszönöm mindazoknak, akik évek óta segítik Szokolya fejlődését, rendezvényeit.A tűzeset kapcsán megható volt az összefogás, nagyon sokan anyagilag is támogatták a családot, de volt, aki a munkájával segített. Önkormányzatunk itt is igyekezett élen járni és példát mutatni. Egy önkormányzati lakást is felajánlottunk nekik, ahol ideiglenesen élhetnek, amíg a helyreállítások tartanak és újra lakható lesz a házuk. Sajnos ez a lakás nagyon lelakott, rossz állapotban került vissza az önkormányzathoz, így ennek a lakhatóvá tételéhez is összefogásra volt szükség. Ez maga volt a csoda! Egy hét alatt belső faljavítások, tisztasági festés és burkolat javítás, valamint nagytakarítás után be is költözhetett a család. Minden kapcsolatomat bevetettem, ahol csak tudtam segítettem a családot, szerencsére már új tető van a házon, ebben nagy segítségemre volt Jánosi János főépítészünk és az Ő kapcsolata. Szeretném megköszönni mindazoknak, akik ebben a nehéz helyzetben a család segítségére voltak, különösen a Terrán Kft – Ferenczy András tervező szaktanácsadó segítségét, akinek köszönhetően jelentős kedvezménnyel jutottak a cseréphez.

Hogyan érintették az önkormányzatot a megnövekedett energiaköltségek? Kellett-e megszorításokat alkalmazniuk?

Rosszul, mint minden más önkormányzatot és családot. Szerencsére a közintézményeink nagy része a közelmúltban felújításon esett át, mindenhol új nyílászárók, hőszigetelés és napelem van. A napelemek bővítésére valószínű szükség lesz, illetve a felújított óvodánknál is szükség lesz rá, mivel itt nem volt lehetőségünk a felújításalkalmával felszerelni. A korábbi fejlesztéseink során nem gondoltuk, hogy egyszer ilyen teherrel kell majd szembenéznünk, így szinte mindenhol gáz fűtésünk van. Igaz, most egy felajánlásnak köszönhetően az óvoda nagy segítséget kapott. Egy szokolyai cég, a Révész Bt. egy új fajta hőszivattyút forgalmaz és ennek egyik bemutató projektje lett a szokolyai óvoda. Ezzel a megoldással jelenleg a gáz fűtésünk kb. 80-85 százalékát ki tudjuk váltani, persze az áram számlánk biztos magasabb lesz, de úgy számolunk, itt jelentős költségcsökkenés várható. Megszorításokat nem nagyon tudunk alkalmazni, max. a téli szünet alatti megtakarítás lesz számottevő, de például az IKSZT épület fűtésénél fával is rásegítünk, hogy kevesebb gáz fogyjon. Ezt az épületünket bezárni nem tudjuk, mivel itt működik a főzőkonyha, a tornaterem, egy másik tanterem és a könyvtár, valamint a családsegítő iroda és minden sport tevékenység. A mozgás pedig fontos és az egészség szempontjából hasznos dolog. Én magam úgy vélem, hogy át kell gondolni, mivel okozunk nagyobb bajt, mert egy nem fűtött épületben lehet nagyobb károkat okozunk és azt többe kerül majd kijavítani, helyreállítani, mintha fűtöttünk volna. Igyekszünk mérlegelni és ezeknek megfelelően meghozni a döntéseket.

Vannak tartalékai az önkormányzatnak, ami segítség lehet, ha szükség van rá?

Az áremelkedés okozza a legnagyobb terhet. Az energiaárak, az üzemanyag ár, az építőipari árak, az élelmiszer árak mind-mind. Ezek az önkormányzatot ugyanúgy érintik, mint a családokat. Az önkormányzati autóba és fűnyíróba is üzemanyag kell, persze van már akkumulátoros gépünk is. Az élelmiszer árak a közétkeztetés költségét jelentősen befolyásolják. Az építőipari árak pedig a pályázataink megvalósítását nehezítik. Egy-egy pályázat beadása és megvalósítása között eltelt idő, 30-50 százalék áremelkedést is jelenthet. Tervezünk, előkészítünk és mire a megvalósításhoz érünk bizonytalannak érezzük, mi több, látjuk, hogy a megnyert pénz és a tervezett önerő nem lesz elég.
Van tartalékunk, de ezt fejlesztésekre szeretnénk költeni és nem csak a megemelkedett rezsi számlákat fizetni belőle. Az elmúlt 8 évben az önkormányzati vagyon is jelentősen nőtt, de nem szeretnénk elherdálni, értékesíteni ezeket az ingatlanokat azért, hogy a számlákat ki tudjuk fizetni. Biztos nehezebb időszak előtt állunk, de igyekezni fogunk, hogy megőrizzük stabilitásunkat és az intézmények működtetése is rendben legyen. Jelentős probléma még a bérek emelkedése, hisz a közigazgatásban a bérek nem követik a környező nagy multik által generált béreket, így nem vagyunk könnyű helyzetben a kollegák megtartását illetően.

Milyen érzésekkel, tervekkel vág neki az új évnek?

Tervünk sok van, vannak olyanok is, amit 6-8 éve dédelgetünk, de még nem sikerült. Az érzések kapcsán azt gondolom nekem, mint egy településvezetőnek optimistának kell lennem, pozitívan kell a dolgokhoz hozzáállni és sokat kell dolgozni azért, amit szeretnénk, hogy megvalósuljon.
Úgy gondolom, hogy ezeket az eredményeket napi 8 órás munkával nem lehet elérni, csak úgy tud valami sikeres lenni, ha amit érzünk, hogy hozzá kell tennünk, azt hozzá tesszük és nem nézzük, hogy azt nekünk megfizetik-e vagy sem.


A sikerekhez persze több ember kell, kellenek a partnerek és a támogatók. Szükség van kormányzati támogatásra, jó pályázatokra. Ehhez szüksége van együttműködő, aktív képviselő-testületre, képzett, jó kollegákra, óvónőkre, pedagógusokra, orvosokra, együttműködő civil szervezetekre és sorolhatnám még. De úgy vélem, hogy amit az elmúlt nyolc évben Szokolyán sikerült elérnünk arra büszkék lehetünk és a visszajelzések is azt mutatják, hogy az a minőségi, értékteremtő munka, amit végzünk másoknak is tetszik, örömmel állnak mellénk. Lehet kevesebb pályázat megvalósítására lesz lehetőségünk, hisz többe kerül majd a településüzemeltetés, de amit meg fogunk valósítani, az ugyanolyan minőségi fejlesztés lesz, mint az eddigiek. Persze mindenkinek mi sem tudunk megfelelni, de úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg mi a jóra törekedve, tisztességesen dolgozunk a településért, nincs okunk szégyenkezésre.

Hozzászólás
Előző cikkMegnyílik a regisztráció a 2023-as Településfásítási Programhoz
Következő cikkMegváltozott Vácdukán a hivatalban az ügyfélfogadási rend