240 centis harcsát fogtak Vácon

Munkának indult, végül pedig hatalmas fogással zárult az év Szarvas Zoltán számára, aki élete legnagyobb magyarországi harcsáját, egy 240 centis példányt fogott pergetve, negyedik dobásra. Erre mondják, hogy tökéletes évzárás – írja a Pecaverzum.

A Váchoz közeli DCM Horgásztó vezetősége azzal kereste meg Szarvas Zoltánt, hogy segítsek a tó medrének és halállományának feltérképezésében – számolt be a horgász a Fox Rage Facebook-oldalán.

Mint írta, nem horgászatról volt szó, hanem egy műszeres felmérésről, melynek során készül egy medertérkép, megjelölik a nagyobb akadókat és megbecsülik a halállományt.

„A hideg vízben azt kaptuk, amit vártunk, nagyobb részek voltak üresek, viszont volt pár elképesztő méretű halcsapat összeállva. Találtam olyan medenceszerű kifürdéseket, melyek átmérője a két métert is meghaladta, ezt általában nem kis halak alkotják meg. Két ilyen igen nagy kifürdés mellett találtunk nagytestű halakat” – összegezte a tapasztalatokat Szarvas Zoltán, aki egyből jelezte

Lestyán Zoltán vezetőségi tagnak, hogy ezek jó eséllyel harcsák.
Végül csónakból dobtak párat, hátha kapásra bírják őket. Az eredményre nem sokat kellett várni, a negyedik dobásra megvolt a hal.

„Elkezdődött egy 70 percig tartó türelemjáték, olyan kiélezett csatával, amelynél fárasztóbbal még sosem szembesültem – folytatta a beszámolót.

  • Végül sikerült jobbal a harcsa alsó álkapcsát megragadnom – persze puszta kézzel –, majd ballal, a kopoltyúív alsó részében találtam stabil fogást, így két kézzel tartottam a halat. Méreteit látva egyértelmű volt, hogy nem csak nem akarom a csónakba behúzni, de nem is tudnám. Gyors instrukcióim alapján Zoli egy megfelelően erős kötélre pányvázta a halat még a vízben a csónak mellett.”

Ezt követően kiszabadították a műcsalit, majd a hatalmas harcsát óvatosan a partra vontatták.

„Ha egy ekkora halat behúzunk a hajóba, komoly traumát okozunk. A csónak pereme zúzza a hasát, a belső szerveket, tépjük, vonjuk. Azt hiszem, vitán felül áll, hogy nem teszünk jót vele” – szögezte le.

A harcsával végül „tökéletes állapotban” érték el partot. A hossza 240 centiméter volt, a pontos tömegét – mivel csak 50 kilóig mérő eszköz állt rendelkezésre – nem tudták megállapítani, de a parton összesereglett egyesületi tagok és horgászok becslése szerint 80 kiló körül lehetett.

Annyira kíméletesen bántak vele, hogy még a vízből sem emelték ki. Negyedórát hagyták regenerálódni, majd csak annyira fektették matracra, hogy a fényképek elkészülhessenek.

Forrás, fotó: Pecaverzum

Hozzászólás
Előző cikkTovábbra is egészségtelen a levegő minősége Vácon
Következő cikkA kormány rezsitámogatást nyújt az önkormányzatoknak – Vác is 237 millió forintot kap