Megnyílt a Váci Karitász Szenvedélybeteg-segítő központja

November 28-án került sor a Váci Egyházmegyei Karitász Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatának ünnepélyes megnyitójára. Az eseményen beszédet mondott Marton Zsolt váci megyés püspök, valamint Kovács Gábor, a Váci egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója. A püspök a köszöntő után megáldotta az épületet és az intézmény munkatársait.

Remény. Élet. Változás. Ez a RÉV, a Katolikus Karitász Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata, melynek célja, hogy segítsen az érintetteknek a függőségüktől való megszabadulásban, valamint segítsen a hozzátartozóknak támogatni a szenvedélybeteget a gyógyulás folyamatában. A RÉV munkatársai egyéni és csoportos tanácsadást, foglalkozást is tartanak, a szervezet ezenfelül prevenciós tevékenységet is végez. Hazánkban több városban működik a Katolikus Karitász hálózatához tartozó (valamely egyházmegye vagy a Katolikus Karitász hálózatában) RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat: Budapest, Debrecen, Győr, Szombathely, Székesfehérvár, Eger, Kecskemét és Szekszárd
után már Vácott is. Vácon a Szenvedélybeteg-segítő szolgálat a helyi Karitász kezdeményezésére jött létre.

Hirdetés
Samsung Göd álláshirdetés

„Azt látjuk, hogy szükség van egy olyan szenvedélybeteg-segítő szolgálatra, amely a Karitász értékeit és küldetését képviseli. Mi a hit és a lelkiségünk által többet tudunk nyújtani, mint egy másik, hasonló szolgálat, de ez nem azt jelenti, hogy csupán hívő embereket várnánk, ellenkezőleg; mindenkit egyaránt örömmel fogadunk” – mondta Kovács Gábor, a Karitász igazgatója, hozzátéve, hogy a RÉV szolgálatnál szenvedélybeteg keresők csoportja indul azok számára, akik úgy érzik, a hit által kerülhetnek közelebb a szabaduláshoz.

„A Remény-Élet-Változás név kifejezi számunkra, hogy Isten a Remény Istene is, senkit nem írunk le, a szenvedélybetegeket sem, mindenki számára van lehetőség a változásra és az újrakezdésre. A segítő munkatársak feladata, hogy elsősorban az irgalmasság eszközei legyenek az érintett személyek számára. Tudjuk, hogy minden szenvedélybetegségnek komoly mentális okai vannak, amelyeket fel kell és lehet tárni, csak akkor tudunk megfelelően segíteni, hogy a betegek megszabaduljanak a függőségüktől. A Váci Egyházmegye örömmel ad helyet ennek az új szolgálatnak” – mondta el Marton Zsolt váci püspök köszöntőjében.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Fazekas György atya, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) lelkésze is, aki bekapcsolódik a váci RÉV munkájába. A RÉV multidiszciplináris csapatban dolgozik: szociális munkás, szociálpedagógus, pszichiáter, pszichológus, teológus, lelkigondozó, pár- és családterapeuta, pszicho- és bibliodramatista, gyásztanácsadó szakember is részét képezi a csapatnak. A váci RÉV 40 fő ellátására alkalmas, a szolgáltatás négy járás – a dunakeszi-i, rétsági, szobi és váci – területére terjed ki, a segítő központ a Váci Egyházmegyei Kórházlelkészi Szolgálattal is együttműködik. A RÉV segítő szolgálatnál nemcsak azokat várják szívesen, akik maguk is
szenvedélybetegséggel küzdenek, hanem az érintettek családtagjai, hozzátartozói számára is indítanak önsegítő csoportot.

Hozzászólás
Előző cikkDecember 11-én állítják fel Vácdukán a falu karácsonyfáját
Következő cikkHiány van a hatósági áras üzemanyagokból a váci MOL kutaknál