Fekete Imre kóspallagi vértanúra emlékeztek

Fekete Imre vértanúra is emlékeztek Kóspallagon október 6-án, az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója alkalmából. Az eseményt az Összefogás Közösségünkért Egyesület szervezte, ahol közreműködtek a helyi általános iskolások és tanáraik is.

Plachi Attila polgármester úgy emlékezett: a történelem akkor tud az élet tanítómestere lenni, ha életre kelnek a hősök, a magunk szívében valóságban megismerjük őket, s így vonzanak bennünket példájukkal. Éppen ezért létfontosságú az emlékezet. Ami nem elsősorban az aradi vértanúknak szól, hiszen akár így-akár úgy, ők már révbe értek. Az emlékezet nekünk fontos. Létfontosságú, mert jelenünket, s nemzeti identitás-tudatunk révén jövőnket határozhatja meg az, hogy miképpen emlékezünk – fogalmazott a polgármester az önkormányzat közösségi oldalán.

Emlékeztetett, hogy október 6-ának volt egy tizenötödik vértanúja is: a 3 éves gyermekét, majd a feleségét is elveszítő, szerencsétlen sorsú 30 éves Fekete Imre kóspallagi születésű gerillatizedes. Őt is az Újépület melletti fapiacon végezték ki golyó által reggel 7-kor, 11 órával Batthyány előtt.

Fotó: Kóspallag Község Önkormányzata

Hozzászólás
Előző cikkVáci tragédia: „Attila szíve már egy másik emberben dobog” – halála után négy ember életét mentette meg az elhunyt családapa
Következő cikkSzüreti mulatságot és Polgárőr Családi Napot tartanak szombaton Letkésen