4 kilós óriáspöfeteg gombát találtak Őrbottyánban

A képen látható óriás méretű 4 kilós óriás pöfeteg gombát talált Szabadkai Andrea Őrbottyánban. Egy-egy ilyen ínyencség egy egész családnak is elég. Kirántották, és pörköltöt is főztek belőle.

Kérdésünkre elmondta, Őrbottyán Váckisújfalu felé eső részén sétáltatták két puli kutyájukat lányával és férjével, és lánya vette észre a két különleges gombát. „Soha életemben nem találtam óriáspöfeteg gombát, ez volt a vágyam, a bakancslistámon volt” – meséli az élményét az egyébként biológus szakon végzett Szabadkai Andrea.

Mint mondja, az íze semmihez sem hasonlítható, és éppen jókor sikerült rábukkanniuk, mert ez a hófehér, sajtszerű óriáspöfeteg amikor még nem kezd el barnulni, és üregesedni a belseje, akkor ehető. Így tehát már rántva és pörköltnek is elkészítették ezt az igazi ínyencséget. De még egy tejszínes ragu is készül belőle. Andrea még a szomszéd néninek is vitt a különleges gombából.

Az óriáspöfeteg gomba egyike a legnagyobb méretű vadon termű gombáknak, hiszen emberfej nagyságúra vagy akár még sokkal nagyobbra is megnő, átmérője 10-30 cm, sőt, félméteres is lehet. Nem is hasonlít a „klasszikus” gombaformához , hiszen a termőteste nem különül el kalapra és szárra, tönkre, hanem gömb alakú. Magyarországon nem túl gyakori gomba, de ahol egyszer találkozunk vele, ott nagy valószínűséggel minden évben terem – írja a Turista Magazin. Ennek nyáron és kora ősszel jön el az ideje. Akár kertekben vagy utak mentén is megjelenhet, erdőszéleken, ritkás erdőkben fordul elő a legtöbbször. Hazánkban ez a legnagyobb termetű gomba. A pöfeteg név hangutánzó szó, arra a hangra utal, amikor a gomba kipukkan, és szélnek ereszti rengeteg spóráját. A gomba latin neve Calvatea giantea, ami kopasz fejet, illetve koponyát jelent. A népi gyógyászatban többek között vérzéscsillapítóként és sebgyógyításra használták, de torokgyulladás kezelésére, megfázásra, köhögésre, tüdőbetegségekre, orrvérzés esetén is alkalmazták, Ötzi, az 5300 éves múmia pedig állítólag a bélférgei miatt fogyasztott gombaspórát.

Hozzászólás
Előző cikk35 millió forint támogatás érkezik a térségbe a szociális tűzifa program keretében
Következő cikkIngyenes szakköri foglalkozások indulnak idén is Acsán