Madárijesztő verseny is volt a vácrátóti szüreti fesztiválon

A szüreti felvonulók és a ritkán látott, különleges veterángépek színes kavalkádja fogadta szombaton Vácrátóton a szüreti fesztiválra érkező látogatókat.

Emellett hagyományőrző programok, kézműveskedés, borkóstoló, főző- és madárijesztő verseny is zajlott. Utóbbiról, és az idei rendezvényről Spiegelhalter László Vácrátót polgármestere adott rövid interjút.

0627.hu: Hogy sikerült az idei szüreti fesztivál, milyen programokkal várták a Vácrátótra érezőket szombaton?

Ezúttal is nagyon jól sikerült véleményem szerint a rendezvény, melyért minden évben a Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület felel. A szervezet vezetője a település alpolgármestere Szlovák Ferenc. Az egyesületnek korábban is nagyon jó vezetése volt, ám úgy érzem az egy-két éve megújult vezetést követően most érett össze egy igazi csapattá és fantasztikusan jól működik.

0627.hu: Hányan dolgoztak ezen a rendezvényen?

Már hetekkel ezelőtt elkezdtek dolgozni azon, hogy meglegyenek az emlékiratok, az ajándékok, meglegyen minden. Az utolsó három napban pedig egy húsz-harminc fős szervező csapat dolgozott azon, hogy a szombati napra minden elkészüljön.

0627.hu: Hányan vettek részt idén a felvonuláson? Érkeztek a környező településekről is?

Ha jól számoltam, idén is több mint ötven lovas volt, és legalább 10-15 kocsi, kis hintó, nagy hintó vett részt a szüreti felvonuláson. Emellett pedig természetesen a veterán járművek is. Vácrátót mellett érkeztek Sződről, Őrbottyánból, Sződligetről is.

0627.hu: A Gárdonyi Géza Rendezvényközpont mögötti füves területen nagyon sok veterán járművet, mezőgazdasági gépeket is megtekinthettek a rendezvényre érkezők. Ezek a különleges autók, traktorok gépek honnan érkeztek?

Lukács Pali bácsi nevéhez fűződik ez a különleges kiállítás. Pali bácsi még az év veterán gépésze is volt 2019-ben és egy hagyományőrző vácrátóti veterángép csapatot tart össze. Az itt felvonultatott járművek elsősorban veterángépek, tehát valamilyen munkagépek. Régi traktorok, rakodó gépek. Azonban azt vettük észre, hogy egyre divatosabbak lettek a veterán autók is, és idén is egyre több ilyennel találkoztunk. Jöttek fiatalok felújított régi ladákkal, régi motorokkal. Nyitunk e felé természetesen, nem zárjuk ki őket. Tehát ez egy borzasztóan színes kavalkád. Azt vettük észre, hogy a kiérkező családok, gyerekek borzasztóan kíváncsiak ezekre a járműveket, mert ritkán látnak ilyeneket. Az, hogy itt Vácrátóton élőben látják, hallják a hangját, még ki is próbálhatják némelyiket az nagy élményt jelent számukra, és a gyerekek túlnyomó többségének nagyon-nagyon tetszik, imádják. Ezen a napon mintegy 100 különleges, jó állapotú veterán járművet láthattak a kilátogatók. A határon túlról is érkeztek kiállítók.

0627.hu: A rendezvény keretében madárijesztő verseny is zajlott, nagyon ötletes alkotások születtek. Idén hány alkotás készült?

Ebben az évben kilenc különleges madárijesztőt készítettek el a vállalkozó kedvűek, de volt olyan év is, amikor tizennégy is készült. Azt tapasztaltam, hogy a látogatóknak is tetszett. Azt azért jó látni, amikor a falun átmenő forgalom jó része észreveszi, megáll és megnézi ezeket a madárijesztőket. A zsűri minden évben kitalál valamit, így idén mindegyik alkotást jellemezte. Így megszületett a legcukibb, legveszélyesebb, legijesztőbb stb. madárijesztő. Minden készítő oklevelet vehetett át.

GRT

Hozzászólás
Előző cikkLemondott egy képviselő Csörögön
Következő cikkSzorcsik József a lemondott képviselő ügyében: Nem hinném, hogy bárki azért szavazott volna rájuk, hogy a semmiért kapjanak tiszteletdíjat