Az első ütem lezárult, és folytatódik tovább Kosdon a csapadékvíz-elvezetés kiépítése

Pályázati forrásból valósul meg Kosdon a felszíni csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése. A több ütemben zajló állami támogatásból megvalósuló projekt első, nyolc utcát érintő szakasza elkészült. A Magyar Falu Program keretében pedig orvosi eszközöket is kapott a Vác melletti település. Rétvári Bence országgyűlési képviselő Kosdon a projektek átadó ünnepségén mondott beszédében kiemelte, hogy Kosd hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi években, hangsúlyozva, hogy 1.4 milliárd forintnyi állami támogatás segítségével tudott fejlődni a település.

„Kétszeresen is ünneplünk egy ilyen napon ahhoz képest, mintha ezt januárban vagy a tavaly tettük volna. Hiszen látjuk, hogy minden, ami korábban valamelyest természetes volt, azért most már mind meg kell küzdenünk. Eddig tudtuk, hogy van világítás, fűtés, vagy épp ingyenes tankönyvek az év elején, most pedig, hogy ezek meglegyenek már sokkal nagyobb erőfeszítést igényel. Egy éve, ha ránéztünk erre a cserépkályhára, lehet, hogy azt gondoltuk, ez itt ragadt a hetvenes évekből, most pedig azt mondjuk, hogy de jó hogy van, mert lehet, hogy ezzel lehet idén télen befűteni. Nagyon megváltozott a világ körülöttünk” – fogalmazott a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Beszédében kitért arra is, hogy az elmúlt évek során összeadva 1.4 milliárd forint értékben zajlottak fejlesztések állami támogatás révén Kosdon. A mostani ünnepélyes eseményen is, több sikeres pályázatot adtak át, ünnepeltek. 2019-be, és 2020-ban vis maior támogatás keretében újították fel a bányai, Mikes Kelemen, és Erzsébet utcákat 30+3 millió forintból, valamint a Felsőhegyi és Bocskai utcákat 29+3 millió forint támogatásból. A komplex csapadékvíz elvezetés első üteme 15 millió forint önrész mellett 284 millió forint támogatással jött létre. A követező szakaszra pedig további 299 millió forint áll rendelkezésre. Hozzátette, külterületi útfejlesztésre pedig 284 millió forintot nyert a település. De arról is beszélt, hogy Kosdon is népszerű és sikeres volt a felelős állattartás, és a szociális tűzifa pályázat. Utóbbiról kiemelte, hogy a tavaly egymilliárd forint alatt kezdődött program tétele mostanra 5 milliárdra nőtt.

Révári Bence mindezek mellett arra is kitért, hogy ez a most elkészült csapadékvíz-elvezetés projekt nemcsak az esővíz elvezetéséről, hanem ahol lehet a feltartóztatásáról és a későbbiekben való hasznosításáról is szólt. „Komplexen gondolkoztak már a tervezők is. Tudja ez Kosdot abban is segíteni, hogy ne árassza el a települést az eső. Egyre több felhőszakadás van. Mindenki hallhatta, hogy Zebegény és Nagymaros között az egész vasúti pályát elmosta az eső, és csak néhány napja tudott tavasz óta helyreállni a közlekedés. Tehát ez egyre több helyen jelent problémát, és ahol olyan a domborzati viszony mint Kosdon is, ott különösen fontos, hogy ez megtörténjen. „

„Azok a települések, akik nagyjából ilyen költségvetéssel mint Kosd települése dolgozik, azok tudják, hogy az ilyen mértékű beruházások – ez egy 366 millió forintos összköltségvetésű beruházás volt – ezek igen megterhelőek. Nemcsak az államháztartás számára, hanem egy település számára is, hiszen még, ha kicsi is az önrész azt az önrészt elő kell tudni teremteni. Másrészt az ilyen méretű településeknek nincsenek projekt csapataik, projekt irodáik, akik levezénylik ezeket a beruházásokat így gyakorlatilag a kollégákra, képviselőkre lehet számítani ezekben a munkákban. Főleg ebben az időszakban nem egyszerű megvalósítani szinte semmit” – mondta Kurdi Ferenc Kosd polgármestere.

Szabó István a Pest megyei közgyűlés elnöke a Rétvári Bence által ismertetett 1.4 milliárd forintnyi, az elmúlt évek során Kosdra érkezett állami támogatások kapcsán kijelentette: „Kosd történelmének legdinamikusabb és leginkább gyarapodás gazdagabb időszakát élte meg.” Hozzátette, hogy Kosdon a közösség is aktívan részt vett a munkálatokban, sokan és sokszor segítettek. „A közösség nemcsak anyagiakban, hanem mentálisan, erkölcsileg is gyarapodott, erősödött. Hiszen ahol együtt dolgozunk az mindig pluszt ad a közösségnek” – tette hozzá.
GRT

Hozzászólás
Előző cikkRemekül rajtolt az első Börzsöny Trail
Következő cikkŐk a polgármesterjelöltek Zebegényben