A Magyar falu program keretében újították fel Galgagyörkön az iskolát

Közel 17 millió forintból zajlottak belső felújítási munkálatok Galgagyörkön a Gárdonyi Géza Általános Iskolában. A Magyar falu program keretében zajlott fejlesztésnek köszönhetően új nyílászárók, és radiátorok kerültek a termekbe, sok helyen a mennyezeti lámpákat is újabbakra cserélték, a padlózat felújítása mellett.

Ezen kívül tizenöt teremben kicserélték a villanykapcsolókat, új linóleum burkolatot kapott négy tanterem, valamint a tanári szoba. Új ajtókat helyeztek be, és elvégezték a tisztasági festést is. A korszerűsítés eredményeként jelentősen csökken az iskola energiafogyasztása, ami különösen előnyös az elszabadult energiaárak miatt – jelentette ki Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Galgagyörkön, a felújított Gárdonyi Géza Általános Iskola átadó ünnepségén. Hozzátette, hogy a fejlődés esélyét garantálja a Magyar falu program a kistelepülések életében. Hiszünk a magyar kistelepülésekben, Galgagyörkben és minden más kistelepülésben is. Ezért indítottuk el ezt a programot – mutatott rá.

Rétvári Bence: 168 kistelepülésen több mint ötmilliárd forintból valósultak meg iskolai felújítások

Hozzátette, hogy e program keretében 168 kistelepülésen több mint ötmilliárd forintból valósultak meg iskolai felújítások. Kilencvenhárom kistelepülésen 2,5 milliárd forintból újultak meg a tornatermek és a tornaszobák, ezek közé tartozik Galgagyörk is. 2024. június 30-ig 235 településen 7 milliárd 497 millió forintból valósulnak meg hasonló felújítások országszerte. Hangsúlyozta, hogy a Magyar falu program pályázatainak a legfontosabb üzenete és célja, hogy a falun, a kistelepülésen élők számára is biztosítsa a nagyvárosokban élőkéhez hasonló színvonalas közszolgáltatásokat, infrastruktúra-hálózatot. Bízunk benne, hogy minél előbb visszanyerjük a békét, megszűnnek a szankciók és az energiaválság – tért ki beszédében az aktuális helyzetre is az országgyűlési képviselő.

A Váci Tankerületi Központ az elmúlt két év során e program keretében közel 260 millió forintot nyert

Az esélyteremtést, az esélyegyenlőséget a nagyvárosok és a kistelepülések között talán leginkább ez a gigantikus program támogatja a legjobban- fejtette kis véleményét a Magyar falu programról Verebély Ákos, a Váci Tankerületi Központ vezetője. Hozzátette, hogy a Váci Tankerületi Központ az elmúlt két év során e program keretében közel 260 millió forintot nyert, s ebből egyebek mellett főképp komolyabb tetőfelújításokat sikerült végrehajtani.

Lami Mónika Galgagyörk polgármestere köszönetet mondott a térség országgyűlési képviselőjének, valamint a Váci Tankerületi Központ vezetőjének a sikeresen megvalósult fejlesztésekért. Beszélt arról is, hogy a település önkormányzata a német, a szlovák és a roma nemzetiségi önkormányzattal együttműködve igyekszik segíteni az iskola fejlesztését.

A 0627.hu kérdésére elmondta, hogy jelenleg 71 diák jár az iskolába, és idén először az első és második osztály összevonva működik. Kis létszámúak az osztályok, annak idején magam is ide jártam, és csak az előnyeit tudnám ennek kiemelni. A tanárok tudnak mindenkire figyelni, ismerik az egyéni képességeket, hogy miképp lehet fejleszteni a gyerekeket – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy a most megvalósult beruházáson kívül van-e felújításra szoruló rész az intézményben úgy reagált, hogy nagy hiányosság mind az iskola, de mind a település életében egy nagy tornaterem. „Gondolkodunk azon is, hogy jó lenne, ha tudnánk egy tornacsarnokot építeni a településen. Ezt azért is tartanám fontosnak, mert nagyon jó a focicsapatunk és az utánpótlás csapatokban nagyon sok versenyzőnk van és eredményesek. Tehát mindenképpen ki tudnánk használni, illetve bérbe is tudnánk adni, emellett a tornaórákat is meg tudnánk ott tartani, még jobb körülmények között” – tette hozzá.

Az esemény végén Lőrik László, a Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója is köszönetet mondott az intézményben megvalósított fejlesztésekért, az iskola tanulói pedig szlovák dalokat adtak elő, verssel is készültek.
GRT

Hozzászólás
Előző cikkEgy jelentős bűnügyi gócpontot számolt fel Csörögön a rendőrség
Következő cikkFolytatja ösztöndíjprogramját a Duna-Dráva Cement