Magyarországon ritka, barokk kori kifestéseket fedeztek fel az őrbottyáni Pálos fogadó felújítása során

Őrbottyánban a Pálos fogadó épületét érintően számos felújítás zajlott, több lépésben a közelmúltban. Az épület környezete teljesen megújult, emellett pedig belső rekonstrukciós munkálatok is zajlottak a nyár folyamán, és várhatóan ősszel át is adják a felújított épületet.

Ezzel egyidőben restaurátorok is dolgoztak az épületben, akik több réteg értékes barokk kifestést tártak fel a kutatások során.
„Ezek nagyon egyedi kifestések és kifejezetten erre az épületre tervezték őket. Magyarországon olyan sok barokk kifestés nem maradt fenn, ezek kiemelten védettek. Ilyen kisebb kúriákban viszonylag ritka, hogy ilyen kvalitásos falképek maradjanak fönn” -fogalmazott a 0627.hu-nak Bakács Annamária festő-restaurátor.

Hozzátette, hogy egy műemléki tervezési folyamat zajlik jelenleg. „Több opciót javasoltunk mert rengeteg kifestés töredéket találtunk. Komplett kifestési rendszereket és ismerjük a történeti rétegeket is” – mondta, majd magyarázatul hozzáfűzte: „Itt ne arra gondoljunk, hogy egyetlen kort ismerünk, hanem ebben az épületben egymás hegyén hátán és egymás tetején több történeti réteget is ismerünk. Gyönyörű ornamentikus díszítő festésekkel találkozhatunk, ez egy ritkaság. Mint megtudtuk az elképzelés és tervek szerint az eredeti rétegeket megtartva rekonstrukciót terveznek a kifestések bemutatására. Az őrbottyáni Pálos fogadóban talált ritka kifestésekről hamarosan egy videót is bemutatunk.
GRT

Hozzászólás
Előző cikkSződligeten minden esőzés után kihívás közlekedni a Jégmadár utcában
Következő cikkDobogósok lettek a váci mentők