Így ünnepelték Szent István királyt és az új kenyeret Verőcén

„A mi feladatunk, hogy kimaradjunk minden olyan veszélyből, ami Magyarországot nagy veszteségekbe sodorhatja. Szent István hagyományai és intelmei szerint védték meg minden évszázadban Magyarország szabadságát. Ezért sikertörténet Magyarország ezer éve” – fogalmazott Rétvári Bence országgyűlési képviselő pénteken, Verőcén.

Emlékeztetett: nem volt olyan évszázad az elmúlt évezredünkben, amikor ne lett volna veszélyben Magyarország függetlensége, szabadsága, kultúrája, népessége, katonasága, gazdasága. De minden korszakban voltak olyan emberek, akik vagy elolvasták Szent István intelmeit, vagy anélkül is tudták, hogy egy erős és független Magyarországot kell megvédeniük

Mint mondta: nem gondoltuk volna, hogy ma ennyire fogunk örülni az új kenyérnek, mert ilyen aszályos idő nagyon régen volt Magyarországon. Amikor az alapvető élelmiszerek alapanyaga más országokban nem termett meg, Magyarországon hála Istennek elegendő ahhoz, hogy nekünk, tízmillió embernek elég legyen.

Nem gondoltuk volna azt sem, hogy a koronavírus-válságot egy ilyen energiaár-robbanás fogja követni. És ez Európa minden országát nagyon megviseli. Mindezek mellett itt van a még nagyobb csapás, a háború a szomszédunkban – mondta Rétvári Bence.

Ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy háború tör ki Európában, ráadásul a szomszédunkban – tette fel a kérdést a képviselő. Hozzátette: ezt a háborút ma már nemcsak ukrán és orosz fegyverekkel vívják, hanem sok európai ország és Amerika fegyvereivel. Ez mutatja, hogy nem csupán két ország határkonfliktusáról van szó, hanem világhatalmak ütköző zónájába került a szomszédos országunk. Ha egy térségben háború zajlik és más országok több fegyvert küldenek, akkor az a háború tovább fog tartani. Több ember fog meghalni, többen fognak elmenekülni.

Ismertette: naponta, csak a magyar határon tizenhét ezren jönnek át és keresnek menedéket valahol a világban, Ukrajnán kívül. A világ országaitól nem azt a hangot halljuk, hogy legyen béke holnaptól, hanem még erősödő konfliktusról és fegyverszállításokról beszélünk. Ez nem egy amerikai film, hanem egy hús-vér háború, amelyben emberek halnak meg, és amelynek következményei vannak számunkra is. Nagyon sok országban, nagyon sok család, nagyon nagy bajba kerül.

Hozzátette: ha lenne a világ más országaiban is olyan karakteres vezető, aki ezeket a rezsiárakat le tudná vinni, mint ahogy Magyarország is le tudta törni 2012-13-ban, akkor talán nem lenne ilyen helyzetben.

Mint mondta: a világ átrendeződik. Ilyenkor az lehet a célunk, hogy még inkább a saját érdekünket nézzük, inkább igyekezzünk önmagunkra támaszkodni, minél inkább önellátóvá válni, megvédeni a nemzeti érdeket, nem engedni ki az erőforrásokat, az élelmiszert, építőanyagot vagy bármi mást az országból.

A mi feladatunk tehát az, hogy kimaradjunk minden olyan veszélyből, ami Magyarországot nagy veszteségekbe sodorhatja. Egyértelmű a földrajzi helyzetünk: mi Közép-Európában vagyunk, a NATO és az Európai Unió tagjai vagyunk. Ez stratégia kulturálisan, geopolitikailag, egyértelmű a lecövekelés. De ezen túlmenően nekünk Magyarország békéjét és biztonságát kell megőrizni – fogalmazott Rétvári Bence.

Grauszmann György, Verőce polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy a koronavírus és az orosz-ukrán háború okozta nehézségek ellenére az önkormányzat működése és költségvetése biztos lábakon áll.

Több fejlesztést is megemlített, ami megvalósult vagy hamarosan elkészül. A polgármesteri hivatal épületét például kívül-belül felújítják. Kicserélték a 100 éves ablakokat, új fűtés, napelemes rendszert kap az épület, és kívülről is felújítják a homlokzatot. Ez körülbelül 90 millió forintba kerül, amelyet a Magyar Falu Programnak köszönhetően és önkormányzati forrásból fizetnek ki. A munkálatok hamarosan elkészülnek.

Hozzátette: hamarosan külterületi utak aszfaltozása kezdődik majd, melynek nyertesei a Fehérhegy alsó részében, a Fenyves-hegyen és a Borbély-hegy bizonyos részében lakók lesznek.

Az ünnepi beszédeket követően áldást mondott Fejérdy Áron atya, Verőce katolikus közösségének plébániai kormányzója, Böttger Antal, Verőce református közösségének lelkipásztora, valamint Pomázi Barnabás a helyi baptista gyülekezet lelkipásztora. A rendezvényen műsorral közreműködtek a Kabócák, az Őszikék néptánccsoport, a Cantus Beatus Kórus és a Váci Civitas Szimfónikus zenekar művészei.

Az érdeklődők emellett meghallgathatták a Dunakanyar Fúvósegyüttes koncertjét, láthattak tűzzsonglőr bemutatót, lampionos csónakfelvonulást, tábortüzet és tűzijátékot is. Az estét fényszínház és strandbuli zárta.

Hozzászólás
Előző cikkVáciak és Dunakanyarban élők a kitüntetettek között
Következő cikkA dunai halállományt számolták Sződligetnél