A dunai halállományt számolták Sződligetnél

A közelmúltban indult Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium projekt keretében halállomány-felmérést végeztek a Dunán – írta a Balatoni Limnológia Kutatóintézet.

Közös próbamérést végeztek a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai a Dunán, Sződligetnél. A partmenti területeken bevethető kerítőhálóval végeztek halállományfelmérést, miközben rögzítették a víz mélységét, áramlási sebességét, a meder mélyülését és a mederanyag-összetételt.

A mintázást először nappal, majd sötétedés után is elvégezték, a napszak ugyanis befolyással van a halállomány összetételére. A vizsgálattól azt remélik, sikerül meghatározni, hogy miként befolyásolják az élőhelyek hidrológiai és geomorfológiai jellemzői, és az ezeket módosító emberi hatások a vízi élőlényközösségek szerveződését. A szakemberek munkáját a hazai nemzeti parkok munkatársai is segítették, ezzel az adatok közvetlenül is hasznosulhatnak a természetvédelemben.

Képek: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Hozzászólás
Előző cikkÍgy ünnepelték Szent István királyt és az új kenyeret Verőcén
Következő cikkKözmeghallgatás lesz Őrbottyánban