Tényleg medvét láttak Kismarosnál? – Szakember válaszolt

Vasárnap hajnalban terjedt el a hír, amely szerint medvét láttak Kismarosnál. A három szemtanú szerint az autójuk előtt sétált át Börzsönyligetben, a Morgó kanyarnál. Telefonon elértük Ruff Jánost, a Királyréti Erdészet vezetőjét, aki válaszolt kérdéseinkre.

A szakember lapunknak elmondta, hogy ebben a száraz, nyári időben szinte lehetetlen az állatok lábnyomával találkozni, így nehéz megállapítani, hogy a szemtanúk valóban medvét láttak-e Börzsönyligetben.

Véleménye szerint nem elképzelhetetlen, hogy medve jár a térségben, de sokkal valószínűbb, hogy egy nagy méretű vaddisznóval találkoztak a bejelentők. A sötét éjszaka könnyen meg tud téveszteni szakértői szemeket is.

Hozzátette: a Börzsönyben előforduló medvék egyébként teljesen máshogy viselkednek, mint például a Tusnádfürdő közelében élő társaik, akik bemerészkednek a helyi falvakba és a szemetesekben turkálnak. A hazánkba érkező állatok jellemzően kerülik a forgalmasabb helyeket és az embereket.

A szakember ismertette, hogy a Magyarországra érkező medvék többsége Szlovákia területéről vándorol át, ezek többnyire azok a „kamasz” medvék, amelyek a területüket keresik épp, vagy azok a nőstények, akik védeni szeretnék a bocsaikat az agresszív apától.

A szakember nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy medvét láttak Börzsönyligetnél, viszont véleménye szerint mivel ezen a környéken jellemzően számos vaddisznó fordul meg, így nagyobb a valószínűsége, hogy azt láttak a Morgó-kanyarnál.

A fotó illusztráció, a képen szereplő medvét Aszód térségében kapták lencsevégre.

A medveészlelésről itt írtunk korábban:

Hozzászólás
Előző cikkEgy idős hölgy akart a vonat elé ugrani Sződligetnél
Következő cikkElmerült a vízben a márianosztrai büntetés-végrehajtás munkatársa, jelenleg is keresik