Rétvári Bence: A Közép-Európai országok szava ne csak egy visszhang legyen

A Visegrádi Négyek magyar elnökségének kulturális záróünnepségén csütörtökön Nagymaroson Navracsics Tibor szimbolikusan átadta a szlovák félnek az elnökséget. A különleges helyszínen megrendezésre került gálán számos művészeti ág képviseltette magát.

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter stábunk kérdésére az elmúlt egy évet értékelve rámutatott, hogy az előző, 2017-18-as magyar elnökséghez képest a döntő különbség a koronavírus-járvány, valamint a háború következtében kialakult nemzetközi környezetben volt. Hangsúlyozta, hogy a vitás kérdések ellenére a négy ország közötti szövetség erős: „Vannak vitás pontjai. Vitás pontjai mindig is voltak. Volt, amikor az EU-s támogatások körül, volt, amikor a mezőgazdaság szerepe körül voltak viták a Visegrádi Négyek között. Most éppen az Oroszországhoz való viszony kapcsán van, de a többi területen ez egy nagyon erős kötöttség. Különösen, ha azt vesszük, hogy ezek az országok, nemzetek, többé-kevésbé egy kulturális közösséget alkotnak. Én nagyon sok lehetőséget látok a kulturális együttműködés, oktatási együttműködés és ehhez kötődően más szakpolitikai együttműködés területén” – fogalmazott.

„Bármilyen aktuális vihar jöhet, ezek a gyökerek összefonódtak, ezek a nemzetek összefonódtak, ezek a nemzetek együtt erősek igazán itt, Európában” – közölte Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője. A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködéséről szólva úgy fogalmazott: annyira egymásra vannak utalva ezek a nemzetek, annyira egy a sorsunk, hogy „ennek az együttműködésnek nincs alternatívája”. Rétvári Bence a 0627.hu kérdésére rámutatott, hogy az Európai Uniónak már nem tőlünk nyugatra van a középpontja, hanem egy ugyanilyen súlypont létrejön a V4-német tengelyen is mint, ami létrejött a német-francia tengelyen is, amikor az Uniót létrehozták. Mint a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára fogalmazott:

„A magunk helyét az Európai Unión belül igenis foglaljuk el, hiszen belátható időn belül a Közép-Európai országok nettó befizetők lesznek, ha a GDP növekedések üteme így zajlik. Magyarországon is 7,1 százalékos volt a tavalyi évben. Nekünk ezt a fajta folyamatot kell segítenünk, hogy a kettős mércét minél inkább felszámoljuk és a Közép-Európai országok szava ne csak egy visszhang legyen, hiszen a mi szavunknak is ugyanolyan súlya van.”

Hoppál Péter a 9. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó keretében tartott eseményen kiemelte, Visegrád a Duna túlpartján áll, és a folyóval összekötött két part kapcsolata szimbolikus üzenet is: „széttagoltságunk egyben könnyen áthidalható egységet is jelent itt, Európa közepén mind a négy ország számára”. Azt mondta, a programokra, csúcstalálkozókra, a kulturális együttműködésekre, a kulturális turisztika erősödésére visszatekintve elmondható, hogy a tisztelet kultúrájának erősödése volt az egyik pillére az elmúlt évnek, a másik pedig egymás még jobb megismerése. „A nemzetállamok megerősödése hozzájárulhat a stabilitáshoz, a békéhez és a biztonsághoz, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a kulturális sokszínűség bemutatása és ezekben való együttműködés tudja hatékonyan szolgálni a békét és a biztonságot” – tette hozzá.

Varju Krisztina, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára arra emlékeztetett, hogy Magyarország a COVID-járvány időszakában vette át az elnökséget és egy másik válsághelyzetben zárja az időszakot. Hozzátette, mindkét válsághelyzet megmutatta a szolidaritás szükségességét, a regionális együttműködés jelentőségét, hogy a bajban az ember a szomszédaira számíthat elsősorban. Rámutatott arra, hogy a magyar elnökség mottója – Indítsuk újra Európát! – most is aktuális, hiszen a jelenlegi válsághelyzetből is Európának az együttműködés alapján újraindításra, békére, a stabilitáshoz és a normalitáshoz való mihamarabbi visszatérésre van szüksége.

Marián Varga Szlovákia nagykövetségének képviseletében arról szólt, hogy a visegrádi együttműködésnek a jövőben is van perspektívája. A visegrádi együttműködést nagyon alacsony intézményesített szint, illetve az informális együttműködési keretek jellemzik, ennek köszönhetően a négy ország 30 év elteltével is együttműködésben gondolkozik – emelte ki. A júliusban induló szlovák elnökséggel kapcsolatban elmondta: prioritásnak tekintik, hogy a V4-es együttműködés olyan projektekre irányuljon, amelyek pozitívumokat hoznak az állampolgárok számára, és nagyon fontos ebből a szempontból a gazdaság, az infrastrukturális fejlesztések, illetve az emberek közötti kapcsolatok erősítése.

Tibor Bial cseh nagykövet örömét fejezte ki, hogy a V4-es együttműködés kulturális és turisztikai szinten is megvalósul. Sebastian Kęciek lengyel nagykövet arról beszélt, hogy Közép-Európa ereje az egységben rejlik, csak együttműködve, az egységet építve tudják a versenyképességet építeni más európai régiókkal szemben.

Kis Domonkos Márk, a fesztivál igazgatója kiemelte, hogy világszínvonalú sztárokat tudtak meghívni a fesztiválra, amelyre az elmúlt négy napban csaknem 11 ezren látogattak ki.

Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese arról szólt, hogy az elnökség ideje alatt Magyarország a kötelezettségeit túlteljesítve valósított meg V4-fókuszú programokat.

MTI/0627.hu
GRT

Hozzászólás
Előző cikkKözösségi pingpong asztalt használhatnak a Rádon élők
Következő cikkBefektetési lehetőségek Nyugat-Nógrádban