Pilisi Parkerdő: A rendkívüli helyzetben mindenki váljon tűzőrré

A Pilisi Parkerdő nyomatékosan felhívja a figyelmet az erdőtüzek fokozott kockázatára a mostani aszályos kánikulában. A rendkívüli szárazság körülményei között a legapróbb szikra vagy akár cigarettaparázs is tűzfészek lehet.

Rámutatnak, hogy tűzgyújtási tilalom van érvényben, a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A rendkívüli helyzetben a Parkerdő tűzőrséget is szervezett, munkatársai fokozott figyelemmel járőröznek a területen, de az erdőlátogatók segítségére is szükség van: a rendkívüli helyzetben mindenki váljon tűzőrré.

A Pilisi Parkerdő arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapok szélsőségesen csapadékmentes időjárása és az utóbbi hetek hőhullámai komoly hatással voltak a Budapest környéki erdőkre. A rendkívüli szárazság és a nagy meleg együtt jelentősen fokozza az erdőtüzek kockázatát. A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektár erdőterület csaknem egészét érinti az aszály.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint 2022 első felében több mint tizenegyezer alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzhöz. Ezek jelentős része erdőtűz volt, amelyeket a terepviszonyok, a rossz megközelíthetőség, a vezetékes víz és a tűzcsapok hiánya miatt komoly kihívás oltani.

A Pilisi Parkerdő által kezelt budapesti erdőterületeken csak az elmúlt három napban három helyen kapott lángra az erdő. Szombaton a Szépjuhászné közelében megközelítőleg ezer négyzetméteren, hétfőn az újpesti Farkaserdőben ugyanekkora területen, a Gyömrői út környékén viszont közel húsz hektáron tombolt erdőtűz.

A városi erdők klímavédelmi, vízvédelmi, rekreációs szempontból pozitív hatást gyakorolnak Budapestre, ugyanakkor egy esetleges erdőtűz komoly kockázatokkal járhat, nemcsak az erdei ökoszisztémára, hanem a környező lakott területekre is veszélyt jelentve. A Parkerdő arra biztatja az erdőbe látogatókat, hogy ebben az időszakban mindenki váljon tűzőrré. A kirándulók fokozott figyelemmel járják az erdőt, és a tűz legapróbb jelére értesítsék a tűzoltóságot, lehetőleg a helyszín pontos megjelölésével.

„Erdőink védelme közös ügyünk, különösen a mostanihoz hasonló szélsőséges klimatikus helyzetben” – fogalmaznak.

Ipoly erdő: A statisztikák szerint a szabadtéri tüzek nagy része emberi gondatlanság vagy szándékosság következménye

Pilisi Parkerdőhöz hasonlóan az Ipoly erdő is rámutat, hogy a szabadtéri tüzek egyre nagyobb számban fordulnak elő, így nem kímélik az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő erdőket sem. Nyáron, a hosszabb csapadékmentes, száraz időszakban az erdei avarréteg, a kiszáradt gallyak nagyon könnyen lángra kapnak, akár egy kis szikra is elegendő ahhoz, hogy a tűz nagy területen és nagyon gyorsan elterjedjen.
A statisztikák szerint a szabadtéri tüzek nagy része emberi gondatlanság vagy szándékosság következménye – mutatnak rá.

Hozzászólás
Előző cikkVéradás lesz Vácrátóton
Következő cikkKánikulában túrázni csak alapos felkészüléssel érdemes