Kánikulában túrázni csak alapos felkészüléssel érdemes

A nyári rekkenő hőségben sem kell lemondanunk a túraélményekről, sőt! Az erdő hűsítő levegője ilyenkor is felüdülést jelent, ám egy-egy kirándulás alaposabb felkészülést kíván. Az Ipoly Erdő Zrt. néhány hasznos tanács megfogadását javasolja a túrázóknak.

Praktikus, ha nem a legnagyobb hőségben kelünk útra, az indulás időpontját a korai órákra érdemesebb időzíteni.

A fizikai állapotunknak megfelelő nehézségű és hosszúságú útvonalat válasszunk, belekalkulálva azt is, hogy a nagy melegben gyorsabban kimerül az ember. A teljesítménytúrákat majd letudjuk ősszel…

Legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék, ami a kánikulai napokon a szokásos adag dupláját is jelentheti. A víz mellett az izotóniás italok is kapjanak helyet a hátizsákban.

Az sem mindegy mit csomagolunk elemózsiaként, nyáron inkább a könnyebb, a gyomrot kevésbé megterhelő, alacsony zsírtartalmú ételeket részesítsük előnyben. Tejterméket tartalmazó élelmet ne vigyünk magunkkal!

Laza, légáteresztő, könnyű túraruházat, napellenző, sapka elengedhetetlen, a kullancsriasztó ajánlott kellék egy nyári túrához.

Iktassunk be többszöri pihenőt, a szervezetet megterheli a nagy meleg.

A jól megtervezett útvonal, a térkép és a feltöltött mobiltelefon pedig évszaktól függetlenül minden alkalommal elengedhetetlen „kelléke” egy túrának.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

Hozzászólás
Előző cikkPilisi Parkerdő: A rendkívüli helyzetben mindenki váljon tűzőrré
Következő cikkMa van a kemencei kisvasút napja