Riválisok elleni sikereknek is köszönheti a harmadosztályú tagságát a Vác FC


Az NB III Közép-csoportjában a bajnokság befejezésével biztossá vált az, hogy a Vác FC labdarúgócsapata megőrizte harmadosztályú tagságát, ezzel kapcsolatban a gárda hivatalos oldala a statisztikák szemszögéből is vizsgálta a Duna-partiak szezonját.

Csank János együttese a 2021/22-es bajnoki kiírásban 39 ponttal zárt a 16. pozícióban. Tíz győzelem, kilenc döntetlen és 19 vereség volt a csapat mérlege a bajnokikon. A megszerezhető 114 bajnoki pontból tehát 39 pontot szerzett az együttes, ez 34,2%-os teljesítménynek felelt meg.

A hazai bajnokijait a Vác már végig a saját stadionjában tudta lejátszani. Ennek ellenére idegenben és otthon is nagyon hasonlóan szerepelt a Duna-parti gárda. Vácott húsz, idegenben tizenkilenc pontot gyűjtött az együttes. Hazai pályán öt győzelem, ugyanennyi döntetlen és kilenc vereséget tudott összehozni a csapat. A hazai tabellán a 15., az idegenbeli rangsorban a 14. pozícióban zártak a váciak.

Elég sok gólt kapott a gárda, a gólkülönbség 44-68 lett, mínusz 24-el zárt a gárda, ezért a védekezést érheti több kritika. Ezt Csank János szakmai igazgató is elismerte. Egy alkalommal szerzett négy találatot a csapat, de kétszer is kapott öt-öt gólt, amely gyengébb teljesítmény volt. Az dicsérendő, hogy a váciak kilenc alkalommal nem kaptak gólt, de tizenkét alkalommal betalálni sem tudtak az ellenfelek hálójába.

A Vácnak akadt egy ötmérkőzéses veretlenségi sorozata a 27. és a 31. forduló között, azonban akadt két 6 mérkőzésen át tartó nyeretlenségi sorozatuk a 13. és a 18. játéknap, illetve a 32. és a 37. forduló között. A tavasz szezonban mutatott jobb szereplés is sokat segített a bent maradás kiharcolásában. Gyakorlatilag innentől kezdve gyorsan biztossá vált a bennmaradása a váciaknak és a szezon végi hullámvölgy sem veszélyeztette már a tagság megtartását – persze, mindenképpen megnyugtató volt, hogy az utolsó két meccsen még 4 pontot tudtak szerezni a bajnokságban.

Azt Csank János mester és a szakmai stáb is megerősítette, hogy a bennmaradás kiharcolásához a legfontosabb azonban az volt, hogy 10 győzelmükből nyolcat a mögöttünk végző, kieső helyen záró csapatok ellen szereztek meg – tehát mind a 4 csapatot oda-vissza megverték úgy, hogy ezeken a „hatpontos” mérkőzéseken összesen 17 gólt szereztek és csak egyet kaptak! Ez nagyon jól jött a kiesésé ellen vívott harcban. Ezen a nyolc sikeren kívül azonban csak a Paks II-t és a Szekszárdot győzték le, előbbit otthon, míg utóbbit idegenben 2–1-re. A kieső helyeken végző 4 együttesen kívül egyébként mindössze az ESMTK volt az, amely nem tudta legyőzni a váciakat egyszer sem a szezonban.

Ahogy a korábban közzétett góllövőlistából már kiderült, találataik bő kétharmadát két támadójátékos jegyezte: Mertse Ábel 17-ig, Tóth Milán 13-ig jutott. Mertse kiemelkedő volt a szezonban, sokat tett hozzá a bent maradás kiharcolásához.

Az világosan látszik, hogy a csapat védekezésének javítása szükségszerű és ebben kellene főleg javulnia a váciaknak. Ez pedig fejlődést és előrelépést eredményezhetne a következő szezonban. Erre pedig garancia lehet még pluszban Csank János mester és a remek szakmai stáb személye és a stabil tulajdonosi háttér a Váci VLSE részéről.

Hozzászólás
Előző cikkVáltozik a vonatok menetrendje a 70-es vonalon
Következő cikkTöbb mint 700 millió forintból épülhet új bölcsőde Őrbottyánban