Hamarosan indul a levendula szüret Sződön

Levendula szüreti napok lesznek Sződön a Jakabka horgásztó területén található levendulásban június 22 és július 2 között.

A levendulás Sződön, Budapesttől 20 km-re található, könnyen megközelíthető gépkocsival, kerékpárral, gyalogosan, babakocsival. Nyitva tartás hétvégén 10.00-19.00 óráig, hétköznap 16.00-19.00 óráig. A belépés ingyenes a szüretre. Azt kérik, hogy a látogatók vigyenek magukkal éles metszőollót, vagy ollót, a virágot tépni nem lehet, mert megsérülhetnek a bokrok. A készlet erejéig vágóeszközt biztosítanak.

A Szi-Li levendula ültetvényt 2017 őszén telepítették a Jakabka horgásztónál a Nagy tó szomszédságába. A levendula palántákat (Lavandula angustifolia) Tihanyból hozatták ahol az őslevendulás is található. 2020. őszén megnövelték a területet és újabb 100 palántával gyarapították az ültetvényt. A levendulásban lehetőség van egész évben fotózásra, sétára, szezonálisan élmény piknikre, illetve a júniusi virágzáskor „Szedd Magad” részvételre. A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt.

Mire jó a levendula?

A levendula nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkíto és serkento hatása is van. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést hozó alvást. Epetermelést fokozó, emésztést elősegítő, görcsoldó, szélhajtó, vizeletürítést elősegítő hatással is rendelkezik.
Külsőleg, ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában, még az olyan súlyos esetekben is, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is, fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendula kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait.

Levendulás recept ajánlatunk:

Levendulás keksz (forrás: gasztroangyal.hu)

Hozzávalók:
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
12 dkg kukoricaliszt
25 dkg finomliszt
csipet só
2-3 evőkanál szárított vörös áfonya
2 csapott evőkanál szárított levendulavirág (frissből kevesebb kell)

Elkészítés

A vajat hidegen, amikor jó kemény, almareszelőn egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a porcukrot és kézzel vagy keverőgéppel kidolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a liszteket, a csipet sót és a legvégén az apróra vágott vörös áfonyát és a levendulát, majd összegyúrjuk a tésztát. Amikor összeállt, hengert formázunk belőle, fóliába csavarjuk és betesszük a hűtőbe, amíg annyira megkeményedik, hogy lehet szeletelni. (Ha nem akarjuk egyszerre az egész tésztát megsütni, akkor pár napig tarthatjuk még a hűtőben, mert eláll.)

Amikor tészta keményre hűlt, kitekerjük a fóliából, körülbelül fél centi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és 170 fokos sütőben körülbelül 7-8 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből az lesz az érzésünk, hogy még félig nyers, de ekkor már megsült a tészta. Akkor ideális, ha épp csak, hogy van egy kis színe. Miután kihűlt levendulás porcukorba forgatjuk és tálaljuk.

Fotók: Szi-Li levendula Facebook

Hozzászólás
Előző cikkIsmét feltűnt a medve Acsa határában
Következő cikkSzombaton lesz a Vácdukai Vágta – mutatjuk a lovasokat, és a kishuszárokat