Csörögön a fecskékről is gondoskodnak

Csörög község közösségi oldalán tették közzé, hogy a Civil Ház előtti területen fecsketelepet helyezett ki Szorcsik József a település polgármestere és Szabó Csaba a Zöld Dunakanyar Program ötletgazdája.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében, ez azt is jelenti, hogy legalább kétmillió kg, azaz kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad. Az egyesület szerint az okok között szerepet játszik a klímaváltozás, az élőhelyek átalakítása, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek tömeges leverés, a madarak elüldözése.

Ezen is hivatottak segíteni az olyan mesterséges fecsketelepek, mint amelyet Csörögön is felállítottak. Az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy közvélekedéssel ellentétben a fecskék tartós, a fecskepárok által akár évtizedeken át használt fészkei egész évben védettek, a fecskefészkek leverése egész évben tilos.

Hozzászólás
Előző cikkBotanikus, zoológus és nyelvész járja körbe a kultúra és a természet találkozását Vácrátóton
Következő cikkMódosul a váci helyi járatok közlekedése