Két új harang érkezik a váci Fehérek templomába

Hamarosan két új harang érkezik a Fehérek templomába, mindkettőt 1953-ban öntötték, a nagyobbik 520 kilogramm, a kisebbik pedig 230 kilogramm súlyú.

A harangok a németországi Niederkassel egykori Szent Anna-templomából származnak, ezt az Isten-házát 2021-ben sajnos lebontották (lakópark épül a területen), de az ottani közösség szerette volna, ha a zengők továbbra is imára szólítanak.

Hirdetés
Samsung Göd álláshirdetés

A kisebbik harangot (értéke 3.400.000 forint) öt magánszemély anyagi támogatásával megvásárolta a felsővárosi plébánia, a nagyobbik (6.900.000 forint) teljes egészében a német egyházközség ajándéka, a templom ezáltal egy 9,5 millió forint értékű ajándékban részesült.

A harangok toronyba emelését és üzembe helyezését a hívek adományaiból szeretné megvalósítani az egyházközség, ezzel is kifejezve megbecsülésüket és hálájukat a kapott ajándékért.

A Fehérek temploma hírlevelében ez is olvasható:

„Biztatjuk a kedves testvéreket, hogy további felajánlásaikkal segítsék templomunk meglévő harangjainak felújítását. Új harangnyelvekre és a tűzveszélyes haranghúzó motorok teljes cseréjére is szükség van, elavultak a felfüggesztések és a csapágyak is. Bízunk benne, hogy a testvérek adományai segítségével megvalósíthatjuk Vác belvárosának legszebb hangzású harang-együttesét.”

(Niederkassel település Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában található, népessége 39 ezer fő.)

Jelenlegi haragok a Fehérek templomában:
Szűz Mária Nagyharang (320 kg-os, 84,5 cm az alsó átmérője, B hangú)
Szent András apostol harang (150 kg-os, 65 cm átmérőjű, D hangú)
Boromei Szent Károly harang (140 kg-os, 64 cm alsó átmérőjű, Esz hangú)
Istenes Szent János harang (110 kg-os, alsó átmérője, 53.5 cm, F hangú)

(Forrás: Ribáry Zoltán/Magyar harangok)

Hozzászólás
Előző cikkA következő években is megtartják a Nemzeti Vágta vácdukai előfutamát
Következő cikkAz Irigy Hónaljmirigy, és Bódi Guszti is fellép a rádi Falunapon