A következő években is megtartják a Nemzeti Vágta vácdukai előfutamát

Makkos László, Vácduka polgármestere és Ladányi Kovács Zoltán, a szervező Lovas-Show Kft. ügyvezető igazgatója szerdán hároméves szerződést írt alá, így a következő évek során is megtartják a Nemzeti Vágta vácdukai előfutamát.

Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője a vácdukai eseményen arról beszélt, hogy egész Pest megyének és Vácdukának is nagyon fontos, hogy itt van a Nemzeti Vágta előfutama. „Ez nagyon sok mindent jelent egyszerre. Jelenti egyrészt a magyar lovas hagyományok, a magyar lovas sport megélését, a környék összetartását. Hiszen itt kishuszároktól nagyhuszárokig Pest megye lovas apraja és nagyja ilyenkor összegyűlik és egy nagyon jó lovas eseményen vesz részt”- fogalmazott. Hozzátette, hogy Vácduka polgármesterével, Makkos Lászlóval arra törekedtek, hogy bár önmagában egy előfutam is nívós esemény, de emellett egy kulturális rendezvénnyé, egy minifesztivállá váljon, melyhez a Nemzeti Kulturális Alap és a Falusi Civil Alap forrásai jelentettek segítséget. Rétvári Bence arra is kitért, hogy számos huszárcsapat működik a Dunakanyarban és országos szinten is fontos, hogy legyen utánpótlás, legyenek fiatalok, akik a lovassportot, a huszárhagyomány-őrzést, a lovasíjászatot űzik, a kormányzat éppen ezért az idei tanévtől kibővítette a Lázár Ervin Programot azzal, hogy az iskolás diákok a program keretein belül akár huszárhagyomány-őrző, akár lovasíjász programokat is látogathatnak.

Makkos László Vácduka polgármestere, Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselő és Schvarzenbart Bálint a szerdai eseményen Vácdukán.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke elmondta, hogy az elmúlt időszakban a lovassport, a lovas kultúra a figyelem középpontjába került. Rámutatott, hogy a szövetség keddi közgyűlésén közel háromszáz klub képviseltette magát. „Ez korábban ennek a tizede volt, úgyhogy ebből is látszik, hogy hova jutottunk, hova fejlődtünk”- fogalmazott. A szövetség hét szakággal rendelkezik, amelyek közel ezer versenyt rendeznek az országban, a Nemzeti Vágta azonban a szövetség és a magyar lovasélet számára is különleges esemény. „Amatőr eseményeink között a legrangosabb, és a közönség számában, ismertségében, népszerűségében abszolút mindent visz és a legmagasabb szinten reprezentálja a magyar lovassportot” – fogalmazott. Mint rámutatott, a több évvel ezelőtt kialakult elővágta-rendszer jelentősége az, hogy az előfutamok viszik el a magyar lovaskultúrát, a magyar lovassportot és magát a Nemzeti Vágtát a különböző településekre.

Makkos László polgármester kiemelte, hogy az 1780 lakosú Vácduka életében kiemelt jelentőségű az előfutam megrendezése. Felidézte, hogy két évvel ezelőtt nagy fába vágták fejszéjüket, de abszolút pozitív visszajelzések érkeztek az önkormányzathoz, mind a helyi lakosok, mind a környékbeli szervezetek részéről. Beszélt arról is, hogy az elkészült pálya mivel egy domboldalon helyezkedik el, a természeti adottságok folytán „egy picit technikás” lett. Arra is kitért, hogy egy település vezetőjének, a képviselő testületnek mindig az az egyik legfontosabb feladata, hogy a saját településének a hírnevét széles körben próbálja meg elterjeszteni. Olyan utakat, olyan irányokat keressen, amivel ezt meg tudja valósítani. „A település fejlesztése is egy irány, a másik pedig, hogy minél különlegesebb rendezvényt tudjunk megszervezni”- fogalmazott.

A kvalifikációs versenyek sora május 28-án Szabadkán indul

Idén 13 helyszínen kerülnek megrendezésre az Elővágták, a Nemzeti Vágta kvalifikációs versenyei. Az első futamra május 28-án kerül sor. Vácdukára június 11-én várják a közönséget. A 15. Nemzeti Vágta döntőjét október 1-jén és 2-án rendezik meg a budapesti Hősök terén – olvasható a Nemzeti Vágta honlapján. Minden Elővágta saját Facebook oldallal rendelkezik. A Vácdukai Vágta Facebook oldala itt érhető el.

Hároméves szerződést írt alá Makkos László, a település polgármestere és Ladányi Kovács Zoltán, a szervező Lovas-Show Kft. ügyvezető igazgatója, így A következő években is megtartják a Nemzeti Vágta vácdukai előfutamát.

A Vácdukát képviselő Schvarzenbart Bálint elmondta a Tolna megyei Decsről érkezett és tavaly is indult. A felkészülést illetően kifejtette, hogy az edzést kora tavasszal kezdi meg lovával, My Boy Lybra-val. Hozzátette, hogy igyekszik figyelni arra, hogy minél kevesebb legyen a súlya. Jelenleg 80 kilogramm körül van, de a versenyre igyekszik elérni, hogy ez lemenjen 75 kilogrammra, így a lovának is könnyebb lesz. Megtudtuk azt is, hogy a megfelelő edzésen kívül fontos szerepet kap a takarmányozás is, mert elmondása szerint sima zabbal nem nagyon lehet elindulni. „ Mi is adunk mellé tápot, táplálékkiegészítőket, vitaminokat neki, hogy a ló is minél jobb kondícióban legyen, minél jobban bírja a verseny távját, a körülményeket, a meleget”- részletezte a versenyző. Hozzátette, hogy az előfutamok hossza 1200, míg a középdöntő és a döntő 1600 méter.

Hozzászólás
Előző cikkBörzsönyi gyermek- és sportnapot rendeznek Szokolyán
Következő cikkKét új harang érkezik a váci Fehérek templomába