Így kaptak új fészket a gólyák Sződön

Több ember összefogásának köszönhetően Sződön új fészket kaptak a gólyák, miután a madarak által a csupasz drótokra hordott közel egy köbméternyi rőzséből készült építmény nem volt biztonságos számukra.

Sződ község önkormányzatának oldalán tették közzé Márton Vlad András a BirdMania – Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont alapítója bejegyzését, melyben fotókkal illusztrálva látszik a folyamat, ahogy az EON szakemberinek segítségével a régi fészket egy új biztonságos fém kosárra cserélik. A feltöltött fotók szerint pedig már másnap be is rendezték új fészküket a gólyák. A fém fészekkosárra először vakondháló, majd bambusz szálak kerültek, így fedve a fészek alját, és növelve a fészek átmérőjét. A gólyák által a csupasz drótokra összehordott majd egy köbméternyi rőzsét előbb el kellett távolítani. Ezt követően helyére került a fészekkosár, fészekalap is. Ezután kötéllel liftezték fel a korábban lebontott ágakat, rőzsét, hogy abból tudják a fészket megépíteni.


Márton Vlad András posztjában úgy fogalmaz:


„Első lépésben drónnal megnéztem, van-e esetleg már tojás a fészekben. Nem volt. Ha lett volna, elsőként azt hoztuk volna le, s a munka idejére mentek volna az autómba, mobil inkubátorba,, aztán ha kész a fészek, akkor vissza. Második lépésben le kellett bontani a már kb köbméternyi ágat, füvet, amit a gólyák döbbenetes hatékonysággal összehordtak a drótokra. Míg ez megtörtént, addig én megcsináltam a fészekmagasítóra a fészek megépítéséhez szükséges alapokat vakondháló és bambusz segítségével. (Így megnövekedett a fészek átmérője a szükséges 150cm-re, illetve a háló biztosítja a fészek aljának stabil megerősítését, zárását, de vizet áteresztő módon) Aztán felkerült a fészekkosár rögzítő szerkezete az oszlopra, majd beemelésre került az előkészített fészekkosár. Ezt követően helyet cseréltünk az emelőkosárban, én mentem föl egy EON-os kolléga kíséretében, hogy profi gólyaként megépítsem fent a fészket amennyire csak lehet. Ehhez egyrészt a korábban lebontott, gólyák által összehordott ágakat, indákat használtuk fel, másrészt egy rekesz szénát, amit hoztam magammal e célból. Közben a gólyák kétszer munka- és minőségellenőrzési célból körberepültek minket, a fészket. Aztán egy jó óra múlva már birtokba is vették a kész fészket. Elégedettségüket, a fészeképítő munkánk elismerését azzal fejezték ki, hogy azonnal tovább építették, s mára – a friss hírek szerint – az egyik már szinte egész nap a fészekben feküdt. Drukkolunk a mielőbbi tojásokért, hogy sikeres legyen költés. Híreket folyamatasan fogunk kapni helyi lelkes lakosoktól, mint Teri Tótné, de idővel talán be is fogjuk tudni a fészket kamerázni. Köszönjük EON – a gólyák nevében.”


Fotók: Márton Vlad András Facebook

Hozzászólás
Előző cikkÚjabb sikeres pályázat Vácdukán – folytatódik a Digitális Idősek Program
Következő cikkKülönleges veterán traktorok is lesznek a sződligeti tangazdaság szombati rendezvényén