A Váci Polgári Fórum szerint bekövetkezett a jobboldali fordulat Vácon

A 2019-es vesztes önkormányzati választások után a váci polgári oldal megújulása érdekében jött létre 2020-ban a Váci Polgári Fórum. A zártkörű megbeszéléseken a város nemzeti gondolkodású polgárai alakítják ki lépésről-lépésre programjukat Vác jövője érdekében. A találkozók szervezője és levezetője Imre Zsolt, volt országgyűlési képviselő.

A Váci Polgári Fórum májusi rendezvénye keretében Rétvári Bence országgyűlési képviselő értékelte részletesen a 2022. április 3-án lezajlott országgyűlési választások eredményét.

Rétvári Bence elmondta, hogy ugyan a legtöbben a polgári oldal győzelmére számítottak, de azt nem sokan remélték, hogy ilyen nagyarányú győzelem lesz. Vácon a 30 szavazókörből 28-ban győzött a jobboldal, és csak 2-ben a baloldal. Vác vonatkozásában is jól látható, hogy a baloldal jelentős mértékben veszített korábbi törzs szavazói bázisából, míg ugyanez a jobboldali pártok vonatkozásában többletszavazatokat eredményezett. Ez azt jelenti, hogy a jobboldal mintegy 10 ezer fős támogatói körrel rendelkezik, ami jelentős bázis az önkormányzati választás polgári jelöltjei számára. Ezzel szemben a baloldali tábor csökkent, a Jobbik támogatói jelentős mértékben eltűntek.

A Fórum résztvevői megállapították, hogy a nagypolitikai színpadon drámai összeomlás indult meg az ellenzéki oldalon, az addig is már több sebből vérző hatpárti összefogás darabjaira tört, az addig kényszerűen magukra öltött együttműködés szivárványszínű máza lehullott, s helyét átvette a politikai koncért való marakodás.

A választási vereség valódi okainak feltárása helyett a felelősség hárítása, az egymásra mutogatás és a bűnbak keresése indult köreikben, ami a baloldali választópolgárok előtt is világossá tette, hogy az ellenzéki összefogás alkalmatlan a kormányzásra. Vácon is tapasztalható a kiüresedés, és hogy a baloldali politikusok egyéni túlélési taktikákat választottak. Mivel legtöbbjük számára valószínűleg nincs politikai túlélési perspektíva, ezért veszélyes folyamatok indulhatnak el a városvezetés döntéseiben.

Mindezek alapján a váci polgári oldalnak el kell kezdeni az önkormányzati választásokra való felkészülést, ennek fontos szellemi műhelyeként nevezte meg Rétvári Bence a Váci Polgári Fórumot, a felkészülés koordinációjára pedig Imre Zsolt korábbi országgyűlési képviselőt, a Váci Polgári Fórum vezetőjét kérte fel.

A résztvevők egyhangúan a Váci Polgári Fórum rendezvényeinek további rendszeres megtartása és a résztvevők körének ajánlás útján történő bővítésének szükségessége mellett foglaltak állást.

Sajtóközlemény

Fotó: I love Dunakanyar

Hozzászólás
Előző cikkPaupa Bálint brillírozott, mégis kétszer alulmaradt a váci vízilabdacsapat a rájátszásban
Következő cikkKésve közlekednek a vonatok kedd este a Vác-Balassagyarmat vonalon