A választók 10,31 százaléka szavazott reggel 9-ig

Közzétette új adatsorát a Nemzeti Választási Iroda , eszerint reggel 6 és 9 között a választásra jogosultak 10,31 százaléka, 793219 ember szavazott. 2018-ban ez az arány 13,17 százalék volt, míg 2014-ben 9,5 százalék. A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 10,17 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A közvélemény-kutatások előzetesen magas részvételi hajlandóságot mértek, de kérdés, hogy az országszerte tapasztalt havazás és hideg változtat-e majd ezen. Reggel 6 órakor kinyitottak a szavazókörök, és ezzel elkezdődött a rendszerváltás utáni Magyarország kilencedik parlamenti választása és a gyermekvédelmi népszavazás.

Az első meglepetés, hogy éjjel havazott a térségben, és jelenleg is havas eső esik. Ennek ellenére Kosdon már 5 óra 50 perckor megérkezett az első szavazó, aki a szavazókör megnyitása után ellenőrizte a szavazatgyűjtő tárolókat. Ezután a szavazókör vezetője lezárta azokat, majd sorban érkeztek a szavazók.

A Pest megye 04. számú országgyűlési egyéni választókerület jelöltjeire szavazó választópolgárok száma 75.140 fő. Ebből máshova átjelentkezett 1358 fő, külképviseletre jelentkezett 550 fő. A választókerületbe 1735 választó jelentkezett át. Így a választás napján a névjegyzék alapján 75.517 választópolgár adhatja le a térségben a voksát.

A szavazóhelyiségek 19 órakor zárnak. Fontos információ, hogy aki este 7 óráig megérkezik a szavazókörhöz, az még leadhatja a voksát. Ezt a szavazatszámláló bizottság, illetve a helyi választási iroda munkatársai jelzik majd az utolsó pillanatban érkezőknek.

MTI
Főkép: Szavazók a váci Madách Imre Művelődési Központban található 11. szavazókörben.


Hozzászólás
Előző cikkÚjabb fejlesztésekre kapott támogatást a nagymarosi iskola
Következő cikkMegérkeztek a 11 órás adatok: A választók 25,77 százaléka szavazott délelőtt 11 óráig