Útra keltek tegnap az adományok Vácról Kárpátaljára

Az orosz-ukrán háború miatt az országot elhagyó menekültek számára számos karitatív célú gyűjtés indult. Ahogy az ország több pontján, úgy térségünkben is helyi önkormányzatok, civil szervezetek, személyek kezdeményezésére indult gyűjtés a rászorulók részére. A váci Fidesz irodából csütörtökön indultak el az adományok Kárpátaljára – ezt Rétvári Bence országgyűlési képviselő jelentette be közösségi oldalán.

Mint, ahogy már korábban beszámoltunk róla, a váci Fidesz-KDNP frakció március havi tiszteletdíját a Kárpátaljai Magyar közösség támogatására ajánlotta fel. Pető Csilla önkormányzati képviselő elmondta, hogy kapcsolatba lépett Károly László, técsői református lelkésszel aki arról tájékoztatta, hogy elkeserítő az ottani helyzet. A helyben maradt, jellemzően idős lakosság részére, az adománygyűjtésekből származó tartós élelem eljuttatása nagy segítség, mondhatni életmentő, mivel a tartalékokat élik lassan fel. Tapasztalataik szerint, azonban a határon való átjutás, a jelenlegi helyzetben körülményes, mivel csak segélyszervezeteket engednek be az országba.

A Fidesz irodában összegyűlt adományokat csütörtökön indították útjára, Kárpátaljára.

Técső, Ungvártól 136 km-re, Huszt és Rahó között a Tisza jobb partján, a Máramarosi medence völgyében fekszik, a jelenlegi ukrán-román határ térségében. A város területe 5,17 négyzetkilométer, lakóinak száma a 2019-es statisztikai adatok alapján 9.019 fő. Soknemzetiségű város, amelynek nagyobb része ukrán, 25%-a magyar és 3% orosz illetve más nemzetiségűek. Técső közössége, vallásos hitét mélyen megélő és gyakorló, Istenfélő református gyülekezet. Számos neves író, művész, tudós, politikus származásának helyszíne.

Hozzászólás
Előző cikkNyugdíjastól lopott a váci DK-elnök
Következő cikk30 fát ültettek el Szokolyán