Különleges régészeti leletek kerültek elő Vácon egy püspökségi ingatlan felújítása során

Jó ütemben haladnak Vácon a Püspöki palota egykori gazdasági épületének felújítási munkálatai. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Marton Zsolt megyéspüspök elmondta, hogy a közel kétmilliárd forintból megvalósuló beruházás keretében konferenciatermet, kápolnát, 600 fős központi konyhát, kávézót alakítanak ki.

Arról is beszélt, hogy egyebek mellett egy középkori pincére bukkant a kivitelező a bontási munkálatok során. „Meglepetések is értek bennünket, hiszen a várostörténet és a püspökség története szempontjából is fontos dolgok derültek ki. A korábban lebetonozott garázsok alatt megtaláltuk a középkori pincét, a püspöki palota alatti pince lejáratával együtt. Emellett egyéb leletek is előbukkantak, pénzérmék, kőmaradványok. Mivel ezek állami tulajdonok, a városi múzeumba fognak kerülni” – fogalmazott Marton Zsolt. Az előkerült középkori pince a felújítást követően az épület látogatói számára is megtekinthető lesz.

Rétvári Bence: „Öröm, hogy a püspökség nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Vác egyre szebb, egyre mutatósabb város lehessen.”

Rétvári Bence területi országgyűlési képviselő a kialakításra kerülő konferenciaterem jelentőségét hangsúlyozta, és beszélt az elmúlt időszak egyházi fejlesztéseiről is: „A számos kulturális eseménynek is helyet adó Kilátó központ mellett javában tart a székesegyház belső felújítása is. Ezen a Galamb utcai ingatlanon is láthatjuk, hogy a nagy volumenű fejlesztés eredményeként nem csak fontos funkciókat kaphat a terület, de meg is szépülhet a környezet. Öröm, hogy a püspökség nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Vác egyre szebb, egyre mutatósabb város lehessen.” Arról is beszélt, hogy a beruházás keretében létrejövő fejlesztések segítik az oktatási, hitéleti, valamint kulturális és turisztikai célok megvalósulását.

Urbán Péter a kivitelező cég ügyvezetője a 0627.hu kérdésére kifejtette, hogy a bontási munkálatok befejeződtek. „Volt egy-két váratlan esemény ezekre nem számítottunk” – utalt a garázsok tervezett helyén előkerült régészeti leletekre, melyekről elmondta, hogy megtalálták azt a régészeti szintet, melytől lefelé a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai végezhetik el a feltárási munkákat. A középkori elemeket is tartalmazó pince és városfal maradványokról rendelkezésre állt ugyan a dokumentáció, de mivel a lejáratot betonkoszorú fedte az egykori teremgarázsokban, nem volt megközelíthető.

A jelenlegi átalakítás során feltörték a padozatot, kibontották a lejáratot. Mivel a feltárást kézi erővel lehet megtenni, így ezen a traktuson kissé lelassul a munka, de a teljes felújítási terület egyéb részein akár az ütemterv elé is tudnak menni, így az itt elmaradt munkákat a feltárás miatt, majd a későbbiekben be tudják pótolni. Jelenleg az új konyha épületrészének alapozása zajlik. „Év elején kezdtük el a kivitelezi munkákat, 2022 december 31.-e a szerződés szerinti befejezési határidő. Jelen állapot szerint erre reális esélyt látok. Alapanyag beszerzéseink nagyon jól állnak, 85 százalékban minden főbb egység beszerzésre került” – reagált kérdésünkre Urbán Péter a kivitelezés tervezett befejezését illetően.

A váci római katolikus egyházi épületek fejlesztésére négy milliárd forint kormányzati forrás áll rendelkezésre, melyből a székesegyház és a Galamb utcai ingatlan fejlesztése zajlik. A Galamb utcai felújításra kerülő hitéleti konferencia- és látogatóközpont meglévő épületegységei jelenlegi állapotukban nem alkalmasak, vagy alig alkalmasak a funkciójuk teljes ellátására. Marton Zsolt ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy közel harminc éve nem esett át felújításon ez az ingatlan. Mint fogalmazott: „A nedves falakon kívül számtalan egyéb problémával szembesültünk a fejlesztés előkészítő szakaszában, mely alapján elmondhatjuk, hogy nagyon időszerűvé vált ez a beruházás.”

Hozzászólás
Előző cikkHamarosan újra használhatjuk a szobi kompot
Következő cikkInotay elhallgatta közel két évtizedig tartó jövedelemszerző foglalkozását