Megújult iskolatető, régészeti feltárás, új kommunális gépek és eszközök Letkés szolgálatában

Ez csak néhány azok közül a fejlesztések közül, amelyek kormányzati támogatásból valósultak meg Letkésen, az utóbbi időszakban. Huszák Tamás polgármesterrel beszélgettünk arról, hogy milyen fejlesztések mentek végbe a településen, ami az elmúlt néhány évet jellemzi, és milyen terveik vannak a jövőre nézve.

„2019 utolsó negyed évében, mikor elfoglaltam a településvezetői széket, már folyamatban volt a csapadékvíz elvezető rendszer felújítása és korszerűsítése a község déli és dél-keleti részén. Ez a beruházás fontos volt a település életében, mivel korábban egy-egy nagy zápor alkalmával pincéket öntött el a Börzsöny nyugati oldalából lezúduló csapadékvíz, veszélyeztetve ezzel az ingatlanokat.


Ebben az időszakban kaptuk az értesítést még arról is, hogy pályázati forrásból megvalósulhat Letkés régmúltjának felkutatása. Ennek a nyertes pályázatnak köszönhetően 2020 nyarán régészeti feltárással a település XVIII. századi templomának falait, illetve azok maradványait, több sírhelyet, és tárgyi leleteket sikerült felkutatni. Az ásatás befejezése és a terület rehabilitációját követően egy emlékhelyet alakítottunk ki az egykori templom helyén. A művelődési házban kiállítóhely valósult meg, és egy genetikai kutatást is elvégeztek a szakemberek, ami részben megmutatja, hogy az őshonos letkési családok felmenői a világ mely részéről származhattak.”

Megújult a helyi általános iskola tetőszerkezete

A polgármester ismertette: a Magyar Falu Program keretében elnyert támogatásoknak köszönhetően 2020-ban megújulhatott két önkormányzati tulajdonban lévő út egy hosszabb és egy rövidebb szakaszon, 19,5 millió forintból, és felújításra került a művelődési ház tetőszerkezete 14 millió forintból. A tavalyi év során megújult az óvoda játszóudvara egy 5 millió forintos támogatásnak köszönhetően, közösségszervező bértámogatásra és a művelődési ház számára új informatikai eszközökre nyert Letkés támogatást.

„Továbbá új kistraktort, hozzátartozó munkaeszközöket, egy fűnyírótraktort és egy nagyteljesítményű ágdarabolót tudtunk beszerezni, melyekkel egy magasabb szintre léphetett Letkés közterületeinek gondozása. Ugyanebben az éveben a Váci Tankerületi Központ sikeres pályázatának köszönhetően több mint 42 millió forint kormányzati támogatásból újult meg az iskola alsó tagozatának tetőszerkezete. Rendezvényszervezésre nyertünk támogatást, és minden évben sikeresen pályázunk a szociális tűzifára, amivel számos család téli tüzelő gondját tudjuk enyhíteni.”

Huszák Tamás hozzátette: önkormányzatunk számára ezek a pályázati lehetőségek jelentik a kiugrási lehetőséget, hiszen számottevő saját bevétel híján önerőből nem lennénk képesek fejlesztéseket megvalósítani. Úgy hiszem, hogy addig, amíg a magyar kormány százszázalékos, előre finanszírozott pályázati támogatásokat képes biztosítani a vidéki kistelepülések számára, addig ezeknek a településeknek a fejlődése garantált.

„A jövőben folytatjuk a település csapadék elvezető rendszerének fejlesztését, és lehetőségekhez mérten a járdák és az utak falújítását. Azt gondolom, hogy ez utóbbiakból nincs olyan, hogy elég. Szeretnénk további eszközökkel, és gépekkel bővíteni az eszközparkunkat, hogy minél szélesebb körben és hatékonyan el tudjuk látni a község közterületeinek és útjainak karbantartását” – tette hozzá a településvezető.

Turisztikai fejlesztésekre is vannak kész terveink, valamint az egészségügyi és köznevelési intézményeinket is korszerűsíteni és bővíteni szeretnénk – zárta le gondolatait a polgármester.

Hozzászólás
Előző cikkKiss Zsolt úgy titkolja a büntető ügyének iratait, mint Inotay a kampánya elszámolását
Következő cikkMaskarás felvonulás lesz Ipolydamásdon