Megújul a Nagyboldogasszony templom tornya Bernecebarátiban

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően, mintegy 15 millió forintos támogatásból megújulhat a Nagyboldogasszony templom tornya Bernecebarátiban. A településen ezen kívül az elmúlt években utak újultak meg, új játékokat kaptak a gyerekek az óvoda udvarra, kommunális eszközöket és tanyagondnoki buszt is beszerezhetett az önkormányzat – tájékoztatta lapunkat Gyenes Zoltán polgármester.

Elmondta, hogy az önkormányzat megpróbál minden pályázati lehetőséget kihasználni, hiszen az ilyen kis település, mint Bernecebaráti, állami támogatás nélkül nem tudna fejlődni. Több olyan fejlesztés is megvalósult a községben, amely a helyiek kiszolgálására hivatott. Ilyen például az orvosi rendelő felújítása, a közösségi tér kialakítása, de többek között orvosi eszközök beszerzésére is lehetőség nyílt, mintegy 3 millió forint értékben. Ezek mind-mind valahol az itt élőknek az életminőségét vagy életérzését javítják – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, hogy emellett nagyon fontosak a támogatott útfelújítások is, mert gyakorlatilag saját bevételből kivitelezhetetlenek. Ezeket csak pályázati forrásokból tudjuk megoldani. Sajnos az elmúlt 30 év alatt több út tönkrement, de az utóbbi években számos sikeres pályázatnak köszönhetően tudtunk javítani az úthálózatunkon. Kiemelte, hogy fontos projekt a helyi konyha fejlesztése, amelyet most egy határon átnyúló pályázatban van lehetőségünk felújítani. Jelenleg folynak a kivitelezési munkák. Ez azért fontos, mert gyakorlatilag az önkormányzat a település legnagyobb munkaadója.

Próbáljuk a lakosságot ilyen formán is támogatni, főként hátrányos helyzetű nőket és közmunkából kiemelt helyieket foglalkoztatunk. Támogatást nyertünk az óvoda fejlesztésére is, így új játékokat tudtunk vásárolni az intézmény udvarára, illetve az épületet kívülről sikerült szigetelnünk, valamint napelem rendszert alakítottunk ki. Folyamatban van a ravatalozó felújítása is, bízom benne, hogy egy héten belül már lesz egy kiviteli terv, és akkor el tudjuk kezdeni. Erre mintegy 30 millió forint állami támogatást kaptunk. Ezen kívül megújult a parókiánk, szintén pályázati forrásból sikerült kicserélni a már rossz állapotban lévő tető szerkezetet, mintegy 45 millió forint támogatásból. Összességében örülünk a pályázatoknak. Ezek nélkül semmit nem tudnánk fejleszteni – fogalmazott a polgármester.

Hozzászólás
Előző cikkInotay-Márki-Zay: Akkor nyugodtak, ha magánkézbe kerül a váci kórház
Következő cikkRétvári Bence választási gyűlésekre várja az érdeklődőket