Több mint tízmilliárd forint állami támogatás érkezett Kismarosra az elmúlt években

Kismaros folyamatosan fejlődik, számos beruházás valósult meg az utóbbi néhány évben a településen. Az önkormányzat itt nem áll meg, kormányzati támogatásoknak köszönhetően olyan nagy beruházások előtt áll a Duna menti község, mint például egy teljesen új, 16 tanteremmel, sportcsarnokkal rendelkező iskola felépítése. Az elmúlt évekről Neubauer Rudolffal, Kismaros polgármesterével beszélgettünk.

Aki a településre érkezik, láthatja, hogy Kismaroson mindig történik valami. Minek köszönhető a siker?


Az utóbbi években egyértelműen elmondható, hogy teljes egészében a falu és a településen élők érdekeit szem előtt tartó fejlesztésekkel, eredményes költségvetéssel és gazdálkodással tudtunk előrelépni. Elkezdtük az összes intézményünket felzárkóztatni. Az óvoda bővítésével és korszerűsítésével léptünk, utána bölcsődét alapítottunk. Most már ennek a bölcsődének a bővített intézménye épül, hamarosan átadjuk. A kétcsoportos családi bölcsődénkből most egy háromcsoportos, rendes bölcsődei ellátás valósul meg kormányzati támogatásból.


Elkezdtük az egészségház bővítését és korszerűsítését is. Az első ütemben tudtuk megvalósítani a védőnői szolgálattal és iskolaorvosi, illetve a későbbiekben, ha erre lehetőség nyílik, akkor egy önálló gyermekorvosi alapellátásnak az épületszárnyát. Második lépés lesz az, hogy a ’70-es évekből származó régi egészségházunk teljes felújítását megtegyük.

2019 őszétől vált ismertté, hogy öt agglomerációs tankerületi központban 16 köznevelési intézményt bővít, illetve épít a kormány 60 milliárd forintból és köztünk van Kismaros is. Mit jelent ez a helyieknek?


Ez egy teljesen új iskola megépítését teszi lehetővé. Nagyon várjuk ezt az új intézményt, folyamatosan haladunk a megvalósításban. Másfél-két év múlva, amikor az építkezés a végére ér, akkor lesz a településnek egy korszerű, minden igényt kielégítő, modern oktatás alapjait megvalósítani képes intézménye, 16 tanteremmel, szaktantermekkel, egy kézilabdapálya méretű tornateremmel, táncteremmel és öltözőkkel. Ráadásul sikerült a tervezés során végig érvényesíteni azt a szándékunkat, hogy az önkormányzat az iskola és a sportcsarnok melletti jelenlegi labdarúgó pályáját – ami szintén pályázatokból jelentős fejlesztést kapott -, a kivitelezés teljesen elkerülje.


Ilyen komoly beruházás, 50 évente ér egy olyan települést, mint Kismaros, tehát nagyon odafigyelünk mindenre. Azt szeretnénk, hogy az iskola igényei mellett a település kulturális rendezvényigényeit is szolgálni tudja majd ez a nagy terem. Beépített világítástechnikával, színpadtechnikával megfelelő védőburkolatok automatizált elhelyezésével. Tehát gyakorlatilag a falu kap egy új rendezvényteret is.

A település-karbantartás milyen kihívásokat állított az önkormányzat elé az elmúlt időszakban?


A településüzemeltetésben jelentőset léptünk előre, szintén pályázati támogatásoknak köszönhetően. Felismertük azt, hogy a hosszú éveken át működő, alapvetően közmunkaprogramra alapuló településüzemeltetést ki kell váltanunk kevesebb munkatárssal és nagyobb gépesítéssel. A program ugyanis Kismaroson elérte célját, a korábban nálunk közfoglalkoztatottként dolgozók el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon. Ezért számos, település-karbantartást segítő gépet vásároltunk, több pályázatnak köszönhetően.

Egy multifukcionális gép segítségével egyszerre tudunk fát rakodni, darabolni és ugyanezen gép képes útjavítási munkákra, síkosság-mentesítésre is. Szintén pályázati pénzből tudtunk venni olyan gyalogpadkahengert és út, betonvágó eszközt, amivel a település a kisebb kátyúit önerőből, magas műszaki tartalommal képes javítani.

Talán a legfigyelemreméltóbb eszközfejlesztésünk, egy néhány évvel ezelőtt, szintén pályázati forrásból vásárolt, nagy teljesítményű ipari daráló. Ez a kertekben a lakosságnál, vagy az önkormányzat közterület gondozásában keletkezett zöld nyesedéket képes mulccsá aprítani, ami aztán akár a földön is elteríthető, a gyomosodást gátló funkcióval is bír, nagyon hamar komposztálódik, de adott esetben akár brikettálható is.

Hamarosan érkezik a szintén pályázaton elnyert elektromos kisteherautónk, ami alapvetően kommunális feladatokat fog ellátni. Kétszemélyes vezető kabinja van és egy kis raktere, a méretéből adódóan pedig képes arra, hogy akár még a megújult járdáinkon is járhasson. 100 százalékban elektromos meghajtású, úgyhogy a környezettudatosság itt is meg tud jelenni az önkormányzat életében.


Tehát akkor összességében mondhatjuk, hogy jó évet zárt Kismaros?

Abszolút. De én az elmúlt évekre sem panaszkodom. Kismaros egy folyamatosan fejlődő település, és a leglényegesebb fejlesztési pontokra tudunk fókuszálni. Ez egy nagy dolog.

Hozzászólás
Előző cikkMódosul a vonatok menetrendje a hétvégén
Következő cikkÚj piac épülhet Kóspallagon