400 millió forint támogatással, 48 férőhelyes bölcsőde nyílt Őrbottyánban

A kormány 400 millió forinttal támogatta az Őrbottyáni Gyermeksziget Bölcsőde megépítését. A településen nem volt korábban bölcsőde, ezért a most átadott 48 férőhelyes intézmény igen jelentős fejlesztés és 13 új munkahelyet is jelent.

A bölcsőde mellett több fejlesztés ünnepélyes átadója is ez alkalommal került megünneplésre

A közelmúltban zajlott ünnepélyes átadásán részt vett Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Szabó István Őrbottyán polgármestere, Oláh Barbara az intézmény vezetője, valamint szomszédos települések polgármesterei, egyházi, és civil szervezetek, intézmények vezetői. Szabó István beszédében kiemelte, a bölcsőde mellett több fejlesztés ünnepélyes átadója is ez alkalommal került megünneplésre. Ezek a Babits Mihály utca, valamint az Őrbottyán és Csomád közötti útszakasz fejlesztése.

Rétvári Bence arról beszélt, hogy már folyamatban van a következő bölcsőde tervezése is, akárcsak a környező településeken, ahol szintén olyan gyorsan telnek meg a bölcsődei férőhelyek, hogy az egyik bölcsőde építését követi a másik. Elmondta, hogy országosan jelentősen megnövekedett a házasságkötések száma is, amíg 2010-ben 35 500 házasságkötés történt, addig 2020-ban már 67 ezer. A teljes termékenységi arányszám, amely a gyermekvállalási kedvet mutatja, a 2010-es 1,2-ről mostanra 1,59-re emelkedett, amelyet 10 év erőteljes családpolitikájával sikerült elérni – fűzte hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence: A kormány családpolitikájának eredményeként ma 840 település működtet bölcsődét, a 2010-es 326 települési bölcsődéhez képest

A parlamenti államtitkár beszélt arról, hogy Őrbottyán az elmúlt években különböző beruházásaira, iskola, óvoda, bölcsőde és más infrastrukturális fejlesztésekre több, mint egymilliárd forint támogatást kapott, amiben még nincs benne az épülő általános iskolához nyújtott kormányzati támogatás. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy egy családbarát országnak fontos része a családok számra nyújtott kedvezmények mellett, hogy minden szülő számára biztosítsák a lehetőséget arra, hogy a gyermek akár fél éves korától vissza tudjon menni dolgozni. Azt is elmondta, hogy a kormány családpolitikájának eredményeként ma 840 település működtet bölcsődét, a 2010-es 326 települési bölcsődéhez képest.

A beruházás eredményeképpen több mint 400 négyzetméter hasznos alapterületű, négy gyermekszobás intézmény épült. A szobák 41 négyzetméteresek, és páronként egybe nyithatóak. Ablakaik a teraszra néznek és ezeken keresztül közvetlen kapcsolat is létesül a teraszos résszel. Az udvaron térkővel burkolt, és füves rész is található, babaházakkal, homokozókkal, rugós játékokkal.

Képeken az átadott új őrbottyáni bölcsőde

Az ünnepi beszédeket követően a Napsugár Óvoda Százszorszép csoportjának óvodásai Nemes Nagy Ágnes versét adták elő. Felkészítő pedagógusaik Furucz Istvánné és Varga Renáta voltak. A bölcsőde megnyitó ünnepségén az intézmény vezetője Oláh Barbara is megosztotta gondolatait, aki hangsúlyozta, hogy igen fontos szempont egy letelepedés tervezésénél, hogy a bölcsőde helyben van. De hosszan beszélt a család és a bölcsőde kapcsolatáról, valamint, a gyermekek szempontjából az első közösségi élményeknek helyet adó szerepéről is. Végezetül Lajtos János lelkész szentelte fel az új intézményt.

Hozzászólás
Előző cikkÓvodai csoport és az iskola több osztálya is karanténba került Őrbottyánban
Következő cikkKormányzati támogatásból vásárolhat elektromos gépjárművet egy vámosmikolai egyesület