Újra felbukkant a Börzsönyben a farkas

Az elmúlt napokban leesett hónak köszönhetően farkas lábnyomra bukkant az Ipoly Erdő Zrt. egyik munkatársa. Azóta számos fotót posztoltak már az állat jelenlétére utaló nyomokról. Farkas lábnyomokat a hegység több pontján is láttak.

Először az Ipoly Erdő Zrt. osztott meg egy fotót a közösségi oldalán a ragadozó nyomairól.

Ma Bedő Péter, a Börzsöny Alapítvány önkéntese posztolt a Börzsöny Élővilága facebook csoportban, aki azt írja:


„Tegnap másokkal együtt és egyedül is elég hosszan tudtam követni a farkas nyomát, délelőtt ehhez egy közelben zajló hajtóvadászat adta a hangaláfestést. A képeken az összehasonlítás kedvéért rókanyomokkal együtt látható, illetve az egyik kép a jellegzetes, zsinórozó csapát mutatja.”

Bedő Péter tavaly februárban két alkalommal is észlelte feltehetőleg ugyanazt az állatot a felszerelt kameracsapdák segítségével. A hónap végén pedig a frissen leesett hóban a farkas lábnyomát is sikerült megtalálni.

Ennek az alkalmazkodóképes nagyragadozónak a visszatéréséről már két éve is hírt adott a Duna-Ipoly Nemzeti Park. A Börzsöny ökológiai rendszerének megfelelő működése szempontjából mindenképpen örömteli ennek a fokozottan védett fajnak a jelenléte.

Mint írják, a hazai erdőkben –így a Börzsöny-hegységben is– az elmúlt években drasztikusan megnőtt a vadállomány, sok az elhullott, vagy a vadászok által megsebzett nagyvad. Ez bőséges táplálékot jelent a megjelenő farkasnak, amelynek így esze ágában sincs a háziállatokra támadni. A ragadozók a gyenge, beteg egyedek gyérítésével hozzájárulnak a vadpopulációk egészségének megőrzéséhez, a természetes élőhelyek állapotának, az erdők megújuló képességének javításához.

De vajon veszélyt jelent-e a farkas az emberre nézve?

A vadon élő farkas nagyon óvatos állat, és kerüli az embert, emiatt aztán kicsi a valószínűsége, hogy a turistautakon járva találkozunk vele. Ha ez mégis bekövetkezik, akkor nem kell félni attól, hogy megtámadja az embert, ugyanis a farkas nem tekint zsákmánynak bennünket. Számunkra a farkasnál jóval nagyobb veszélyt jelenthet egy malacait védő vaddisznó koca, vagy egy kóbor kutyákból álló falka.


Forrás, fotó: Duna Ipoly Nemzeti Park/Bedő Péter/Ipoly Erdő Zrt.

Hozzászólás
Előző cikkÍgy érdeklődhetnek koronavírussal fertőzött családtagjaikról a váci kórházban
Következő cikkDöntetlennel zárta az évet a Vác FC