Fajtiszta kölyökvadmacskát mentettek a Börzsönyben

Fajtiszta kölyökvadmacskát mentettünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának közreműködésével – adta hírül a Budakeszi Vadaspark. A vadmacskára a természetvédelem munkatársai találtak rá a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén.

Az apróság hangosan nyávogva, jól láthatóan egyedül kóborolt az erdőben, ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól.

A vadaspark tájékoztatása szerint a csöppség, érkezése után megkapta a szükséges állatorvosi kezeléseket, most már jól van és probléma nélkül cseperedik. A genetikai vizsgálat később azt is egyértelműen kimutatta, hogy a kölyök tisztavérű vadmacska.


Maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről szakmai bizottság fog dönteni. A vadasparkban jelenleg egy elkülönített helyen él, a park munkatársaival is csak etetéskor találkozik annak érdekében, hogy a természetbe visszahelyezése problémamentes lehessen.A Budakeszi Vadaspark a Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ) Igazgatóságával és a Pilisi Parkerdő – Parkerdő az emberért Zrt-vel közös együttműködésben, 2021 márciusában indította el a Vadmacska Fajmegőrzési Programot, melynek célja a főváros közelében, a Pilisben, a Budai-hegyekben és a Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése.

Burányi Virág, Budakeszi Vadaspark
Forrás: Budakeszi Vadaspark

Hozzászólás
Előző cikkSződi gyermekorvosi rendelés alakulása a téli szünetben
Következő cikkFaültetéssel folytatódik az Advent Sződligeten