Kivitelezői hiba, és anyaghiány miatt ősz helyett tavaszra csúszik Kosdon több utca aszfaltozása

Kosdon több érintett utca lakóit érheti csalódás, hogy az önkormányzat által kommunikált őszre elkészülő aszfaltozás várhatóan csak tavasszal valósul meg. Felkerestük Kurdi Ferenc polgármestert, aki két okra hivatkozva vezeti vissza a csúszást.

Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy több projekt is zajlik Kosdon, melyek egymástól nem függetlenek. A településen pályázati forrásból közel negyedmilliárd forintból valósul meg nyolc önkormányzati utcában a felszíni csapadékvíz-elvezetés komplex korszerűsítése, valamint a Kosdi patak, mint befogadó meder rendezése. A tervezett beavatkozás a település három csapadékvíz öblözetének problémáját oldja meg. A meglévő vízelvezető rendszer felhasználása mellett a beruházással érintett területen lévő utcákban arra törekednek, hogy a részben aszfalt, részben zúzottkő burkolatú pályatesteket a víz kimosó hatásától megvédjék, így a pálya befogadó árokkal ellentétes oldalán folyókát telepítenek, mely részben az útpályáról, részben a folyóka oldala felőli telkekről és épületekről lefolyó vizeket gyűjti össze, így az nem a burkolatot erodálja. Fontos megjegyezni, hogy a fejlesztésben érintettek olyan forgalmas utcák is, mint például a Bocskai utca, ahol a település általános iskolája található. De ez az utca vezet a település turisztikai szempontjából kiemelkedő helyszínéhez, a Robirtokhoz is. De említhetjük a Szabadság utcát is, melynek napi forgalma kimagasló, hiszen a Vácon és Budapesten dolgozók ezen haladnak keresztül. Természetesen nem lehet szó nélkül elmenni a Bányai, a Mikes Kelemen, de a Felsőhegyi utca mellett sem, ahol évtizedes problémát jelent az utca rossz minősége a számtalan kátyú miatt. Emiatt is várta a település lakossága az őszi aszfaltozást.

A település 2020-ban és ’21-ben egy-egy vis maior pályázatot nyert el úthelyreállításra. Ennek keretében öt utca lesz leaszfaltozva. Az Erzsébet, a Mikes Kelemen, Bányai, Bocskai, valamint a Felsőhegyi utca.

Kurdi Ferenc a várhatóan tavaszra csúszott aszfaltozásról elmondta, egyrészt gond, hogy nem érkeznek meg a kivitelezéshez szükséges anyagok időben, másrészt megakasztja a folyamatot, hogy sok helyen megsüllyedt az út ott, ahol a vízművek által megbízott vállalkozó a vízgerinc vezetéket cserélte. Rámutatott, hogy a vállalkozó által végzett úgynevezett izotópos vizsgálat szerint a Mikes Kelemen utcai gerincvezeték feletti tömörség 95-97%-os. A terheléses vizsgálat viszont mást mutat, e szerint nagyjából 50%-a az eredeti talajtömörségnek. Ezt a tényt igazolja a süllyedés. „Megkerestük a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt- t, mivel a társaságnak van visszatartása erre a projektre. Szerettünk volna mielőbbi választ kapni tőlük. A műszaki igazgatóig értünk el, aki elmondta, hogy ő prioritásként kezeli azt, hogy visszahívja az általuk megbízott vállalkozót és minél előbb újratömörítse ezeket a szakaszokat”- fogalmazott.

Jelenleg a a Dózsa György utcai csapadékvíz-elvezető munkálatokat félpályás útlezárás keretében végzi a kivitelező. A Petőfi Sándor, valamint a Mikes Kelemen utca közötti szakasz elkészült, és mint az tapasztalható, az ott lévő két vízelvezető árkot betemették. „Azért nem nyílt árok lesz, mint amilyen volt eddig, mert szeretnénk majd a település végétől az elejéig járdarendszert kialakítani és ezeken a szakaszokon mindenképp zárt rendszert szeretnénk kialakítani – mondta a település polgármestere. Hozzátette, 2015-ös adatok szerint ennek a költsége akkor 350 millió forint volt. A félpályás útlezárás kapcsán kiemelte, hogy ezek 50 méternél nem hosszabbak, és 2,7 méternél nem keskenyebbek, így nem volt szükséges lámpák kihelyezése. A mostani munkálatok során a befogadók felé eső zárt rendszereket alakítják ki. Ezek a Mikes Kelemen utcáról és a Felsőhegyi utcáról vezetik a csapadékvizet a patakba. A fogadóhelyet már kialakították, ezt követi a betorkolások és csővezetékek elhelyezése. A szerdai naptól a Mikes Kelemen utca a munkálatok miatt csak gyalogosan megközelíthető, autóval a környező utcákat kell használnia a lakóknak.

Visszatérve a lakosok által már nagyon várt aszfaltozásra úgy reagált, hogy az utak kialakításának az egyik feltétele, hogy a folyókákat, amiket már egy-egy utcában elkezdtek építeni, elkészítsék. Ehhez kapcsolódóan a Mikes Kelemen utcában volt egy kezdeményezés, hogy az út másik oldalán szegély is legyen. „A Mikes Kelemen utca volt a legaktívabb, ott tíz-tizenkét családtól kaptuk vissza azt a levelet, hogy támogatnák azt, hogy a folyóka mellé az út másik oldalán egy szegélyt is építsünk. Ez nagyon kevés arra, hogy megvalósítsuk. Tíz főnél ez egymillió kétszázezer forintot jelent, és olyan 4 millió 7000 ezer forint lenne a teljes beruházás. Ez egy olyan összeg, amit a mostani projektek mellett nem fog tudni felvállalni az önkormányzat” – fogalmazott Kurdi Ferenc. Majd kifejtette, hogy a burkolatok alapfeltétele, hogy ezek a szegélyek elkészüljenek, de ehhez is lassan érkeznek az építőanyagok. Négy utcára vár a szegélyek elhelyezése, a Bányai, Felsőhegyi, Mikes Kelemen, valamint a Bocskai. Ezek közül eddig csak a Bányai utca az, ahol a vége felé tart ez a folyamat.

Kurdi Ferenc ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „November 15-e a határidő a közútkezelő szerint, amikor is már nem lehet munkálatokat végezni a közút csatlakozásoknál. Ha ebben van is némi engedmény, tehát, ha a november hónap végéig ezt el tudnánk tolni, én azt látom, hogy az anyagok érkezése miatt, sem lesz megoldható, hiszen nem lesz annyi anyag, hogy a munkálatokat befejezzék. Amennyiben a tartós fagy beáll és éjszaka is fagyni fog nem fognak tudni betonozni, akkor szegélyezni sem fognak, akkor az tavaszra tolódik. Az utak kivitelezését akkor fogják elkezdeni, akkor fog felvonulni a gépsor ide Kosdra, amikor az összes utat meg fogják tudni csinálni. Van egy olyan utcánk, ami nem is tartozik ebbe a felújítási keretbe, ez az Erzsébet utca. Sajnos ők elszenvedői lesznek ennek a vizes projektnek ugyanis ott is akkor lesz majd aszfaltozás, ha ide fel tudnak vonulni a gépek.”

A település polgármestere még egy észrevételt tett, azon lakosok felé, akik a közelmúltban látták el közművekkel telkeiket, és azt nem a szabályoknak megfelelően végezték el, mert e probléma gátolja a további kivitelezést.

Hozzászólás
Előző cikkAkadozik a térségben a hulladékszállítás, mert a szolgáltató munkatársai közül sokan betegek
Következő cikkVilágbajnok kutyákkal tartottak Dog Puller versenyt Kisnémediben