Két újabb kamerával bővült Galgagyörkön a kamerarendszer – A település számos pályázaton nyert idén

Galgagyörkön közel 6 éve működik már az a kamerarendszer, mely idén két újabb kamerával bővült. A település polgárőrsége háromszázezer forintot nyert a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatán, ebből került megvalósításra a fejlesztés.

A NEA pályázatának a lebonyolításával kapcsolatos feladatokat pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el, melyet a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer felületén lehetett rögzíteni. Mint azt a település polgármestere Lami Mónika a 0627.hu kérdésére kifejtette, Galgagyörk központjában lett elhelyezve a két kamera. Arról is beszélt, hogy a rendszer egy hónapig tárolja a felvételeket. Kérdésünkre kifejtette, hogy mindenképp tervezik még bővíteni a kamera rendszert.

„Az idei év során, még további két helyre lenne szükség újabb kamerákra, olyan problémás helyekre, melyet nem árt látnunk”

– fogalmazott a település polgármestere.

Azt is hozzátette, hogy számos alkalommal kéri ki a rendőrségi is a felvételeket, azt vizsgálva, hogy átmegy-e egy autó a településen. De rendszámfelismerő rendszerük is van, innen is szoktak adatokat kikérni. A Galgagyörki Polgárőr Egyesület regisztrált tagjainak száma harminc fő, az aktívak száma ebből körülbelül tíz-tizenöt fő. Lami Mónika elmondta, hogy elsősorban helyszínbiztosítással kapcsolatos feladatot végez a polgárőrség, falunap, vagy szüreti felvonulás alkalmával szokták a segítségüket kérni. Ezen kívül feladatot látnak el temetkezéskor a parkolás és autók felügyeletével is, illetve halottak napja alkalmával is segítettek a forgalom irányításban a temetőnél. A polgárőrség 2015-ben egy Suzuki Vitara típusú gépjárművet is nyert pályázaton, mely mint a település polgármestere fogalmaz, egy jó állapotú, jól felszerelt, fiatal autónak számít.

Nemcsak kamerára, hangosításra is sikerrel pályázott a tavalyi év során Galgagyörk. Szintén a NEA pályázatán nyertek hatszázezer forintot hangosításra. Ennek hátteréről Lami Mónika elmondta, hogy hárommillió forintra pályázott a Galgagyörk Ifjúságért alapítvány, hogy a Művelődési Házban, de mozgatható formában valósulhasson meg egy hangosítás rendszer. A mozgathatóság által kültéren is használható hangosítás, ami fontos feltétel volt a termékek kiválasztása során. A NEA mellett az összeg nagyobb részét, 2,3 millió forintot pedig a szlovák testvértelepülésükkel, Jelkával (Jóka) közösen beadott Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt pályázatán nyerték. Így a két pályázaton elnyert összegekből tudták megvalósítani az eredeti elképzelést.

Lami Mónika kérdésünkre kifejtette, hogy az idei éven a Magyar Falu program keretében is számos pályázatot nyújtottak be és nyertek el: „Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a Magyar Falu programban sok kormányzati támogatást kaptunk ez évre. Útfelújításra nyertünk, óvodafelújítás fog következni hamarosan, mely főként a tetőszerkezetet érinti, mely még idén elindulhat. Ehhez kapcsolódik egy benti felújítás, és festés is. A szobákban a régi padlózatot tervezzük újra cserélni. Tanya és falugondnoki kisbuszt nyertünk, ezt éppen múlt héten hoztuk el a kereskedésből. Tartalékpályázatról most kaptunk egy kis traktort, különböző tartozékokkal. Pótkocsival hótoló lappal, rézsűvágóval, melyek nagy segítséget jelentenek majd a zöld területeink karbantartásában. A Belügyminisztériumtól még egy másik útfelújításban is támogatást kaptunk.”

A jövőt illető aktuális tervekről, és fejlesztésekről a település polgármestere elmondta, további infrastrukturális és önkormányzati ingatlan fejlesztéseket szeretnének megvalósítani, de tervben van egy nyári tábor is. Lami Mónika úgy fogalmazott: „Szeretnénk egy alkotó tábort, egy faragó tábort megvalósítani, akár pályázat keretén belül, de ha az nem sikerül végül is vannak ötleteink rá, hogy miképp tudnánk ezt megvalósítani. Van egy elég rossz állapotban lévő műfüves pályánk, melynek a felújítására is szükség volna, hiszen nagyon intenzív és sikeres eredményeket felmutató sportélet zajlik nálunk, tehát lenne értelme a felújításnak.”

Hozzászólás
Előző cikkAz idei év 100000. látogatóját fogadta a Nemzeti Botanikus Kert
Következő cikkNemcsak olvasnivalóval, programokkal is várja látogatóit Kosdon a könyvtár