Magyar és szlovák önkéntesek tisztították meg a Garam és a Duna egy-egy szakaszát

A Magosfa Alapítvány a Garam-menti Polgári Tárulással együttműködésben folyótisztítási akciót szervezett a Garamon és a Dunán június 26. és 30. között. A Garamszentgyörgy és Zebegény közötti akció célja a térség környezeti állapotának javítása, továbbá a helyi lakosok, döntéshozók, a területe látogatók szemléletformálása, hasonló munkákra biztatása volt – tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A Magosfa Alapítvány és a Garam-menti Polgári Tárulás szervezésében 2024. június 26. és 30. között 10 kenuval 20 főből álló csapat haladt végig a Garam 45 km-es valamint a Duna 10 km-es szakaszán. A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtötték össze a hulladékot, jellemzően műanyag-palackokat, aludobozokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, gumiabroncsokat, autóalkatrészek és hűtőket. A szervezők kb. 90 zsákot és számos, nagyobb tárgyat szállítottak hulladéklerakóba, vagy – hasznosítóba.

A Garam-Duna folyótisztítási akciót két céllal rendezték meg: egyrészt a szervezők konkrét beavatkozással kívánták csökkenteni a folyókban található szilárd hulladékok, elsősorban a műanyagok mennyiségét. Meg akarják előzni, hogy a műanyagokból mérgező anyagok kerüljenek bele a folyókon keresztül a táplálékláncba, valamint hogy a műanyagok kisebb darabokra essenek szét, és mikroműanyagként veszélyeztessék a folyók és környékük állatvilágát, az itt élők, illetve az ide látogatók egészségét. A mikroműanyagok szennyezéséről aggasztó hírek érkeznek nem csak az óceánok, tengerek, hanem az európai folyók tájékáról is. Azonban van remény, ahogy az Ipoly folyó példája is mutatja: a Magosfás önkéntesek 14 alkalommal dolgoztak ott, és évről évre csökkent a hulladék mennyisége a folyóban.

Az akció másik célja: a két szervezet pozitív példát kíván adni a helyi lakosoknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozóknak, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán.

A folyótisztítási akció folytatásaként a Magosfa Alapítvány és a Garam-menti Polgári Tárulás vándorkiállítást szervez 10 Garam- és Duna-menti településen a következő hónapokban. A szervezők a kiállítás keretében többek között konkrét példákkal mutatják be azt, hogy a helyi lakosok és az önkormányzatok mit tudnak tenni a folyóvizek állapotának javításáért.

A Garam-Duna folyótisztítási akció a Nemzetközi Visegrád Alap támogatásával valósult meg.

Fotó: Varga Levente

Hozzászólás
Előző cikkGólyafészket látott? Küldje el az MME-nek az adatokat!
Következő cikkKülönleges papírfonás alkotásokat állítottak ki Acsán