Rengeteg érdeklődőt vonzott az első Váci Halászlé és Halfőző Fesztivál

Nagy sikerként könyvelhetik el az ötletgazdák, szervezők, résztvevők a szombaton rendezett első váci halászlé- és halfőző fesztivált, a változékony időjárás ellenére folyamatosan rengeteg érdeklődő forgolódott a kondérok, árus standok, vurstlis attrakciók környékén.

– Nagy öröm, hogy ismét egy olyan kezdeményezés indul útjára most hagyományteremtő szándékkal, ami méltó módon kapcsolható a város történelmi múltjához, hiszen itt azért évszázadokon át éltek halász emberek, akiknek a mindennapi életüket, és annak a gyümölcseit adta a Duna a halakkal – mondta Imre Zsolt, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Hozzátette: „Az ilyen hal- és halászléfőző fesztiválok nagy népszerűségnek örvendenek országszerte, de itt ebben a térségben valahogy ennek eddig nem volt hagyománya, úgyhogy azt célozza ez a rendezvény, hogy végre a Dunakanyar is kapjon egy ilyen, a Dunához, a folyóhoz való kötöttségünkhöz méltó alkalmat. Már most, az első alkalommal látszik, hogy ez az esemény sikerre ítéltetett, annál is inkább, hiszen nagyon sokan úgy vagyunk a halételekkel, mint Gombóc Artúr a csokoládéval, lehet a halészlé passzírozott vagy darabos, tésztás vagy tészta nélküli, készülhet bármilyen halból, amiket a folyóink, tavaink adnak, szeretjük, ez a gasztrokultúránk fontos része a többi más halas finomsággal együtt. Tehát kifejezem köszönetemet az ötletgazdáknak, nagyon sok sikert kívánok az elkövetkező években is a folytatáshoz, legyen része ez a rendezvény is Vác idegenforgalmi vonzerővel bíró és egyúttal közösségépítő programkínálatának!”

Eljött az eseményre Nagy István agrárminiszter is, aki – gratulálva, sok sikert kívánva az ötletgazdáknak, szervezőknek – úgy fogalmazott, hogy sok helyütt létjogosultsága van szerte az országban az ilyen kezdeményezéseknek, s értelemszerűen ezen helyek közé tartozik Vác, a Dunakanyar is.

– Olyan régiója ez az országnak, ahol történelmi jelentősége, múltja van a halászatnak, és visszatérni ahhoz, aminek hagyománya van, az egyenlő lehet a sikerrel. Ezért is jöttem el erre az alkalomra, hogy személyesen üdvözölhessem a kezdeményezést, bízva benne, hogy szépen beágyazódik a helyi programkínálatba ez a nagyszerű esemény. És ha már itt vagyunk együtt, fontos kiemelni, hogy milyen kiváló kézműves termékek vannak, s mennyire fontos az, hogy kellő kormányzati támogatása legyen azoknak a termelőknek, akik ezeket kínálják, hiszen a nagy áruházláncokban hozzászokunk a sztenderdizált termékekhez, de a kézműves termékeknél finomabb sajátosság nincsen, és ezt minden tájegységben fel lehet fedezni – nyilatkozta a VO érdeklődésére a szaktárca vezetője.

A június 9-ei választások vonatkozásában Nagy István kiemelte: az is tét, hogy meg tudjuk-e őrizni ezeket a hagyományainkat, vagy föl kell adnunk, mértéktelenül teret engedve egy teljesen globális, mesterséges, mű élelmiszer-kínálatnak.

– Nekünk az a dolgunk, hogy megvédjük a magyar termelőket, a hagyományos európai gazdálkodást, mert akkor megvédjük a hagyományainkat, kultúráinkat is. Nagyon igaz az, hogy a kultúra akkor kezdődött, amikor az ember elkezdte megművelni a földet és addig tart, amíg ezt folytatja. Ezt mindenkinek óvva, féltő szeretettel ajánlom a figyelmébe – mondta zárszóként Nagy István.

Egy másik, a Duna-partra vonatkozó ötlet, az ide tervezett cápás szoboregyüttes kapcsán Imre Zsolt gratulált Kolodkó Mihály alkotóművésznek és a támogató építőipari cégnek, mint fogalmazott, nagyon fontos és időszerű törekvés a természetvédelem jelentőségére való ilyetén figyelemfelhívás is.

– Mindazonáltal meg kell jegyeznem, hogy amiként totálisan zsákutcás fantazmagória Vác esetében az osztrák kisvárosi elképzelés, ugyanúgy az óceánparttól is messze vagyunk. A saját adottságainkat, saját múltunkat kell megbecsülnünk, elsősorban a meglévő értékeinket kell kifejezésre juttatnunk minden lehetséges formában. A Dunánál például a folyó jellemzőit, szépségeit, értékeit, nagy a merítési lehetőség ebben a vonatkozásban is – fejtette ki álláspontját a polgármesterjelölt.

Ribáry Zoltán

Hozzászólás
Előző cikkAz esős miatt rövidebbre sikerült, de jó hangulatban telt Csörögben a gyereknap
Következő cikkImre Zsolt: 27 szeresére nőtt a váci tér felújításának költsége