Nagymaros is felkészült az árvízre

A napokban Nagymaros is megkezdte az árvízre való védekezést. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a település rendelkezik árvízvédelmi védekezési tervvel és ide vonatkozó protokollal, gyakorlati védekezési tapasztalattal és szakmai irányítással, védekezési technológiával, szükséges anyagokkal, védelmi eszközökkel és elzáró szerkezetekkel, melyek rendelkezésre is állnak.

Mint ismert, a Duna vízgyűjtő területén lehullott jelentős csapadék mennyiség következményeként árhullám vonul le. Nagymaroson jelenleg 387 cm-nél járunk és a Vízügyi Főigazgatóság, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) és az Országos Vízjelző Szolgálat (OVF) aktuális előrejelzése szerint 515 cm-re (± 15 cm) várják a tetőzést június 7-én (pénteken) 19 órára. Az előrejelzés szerint Nagymarosnál elérjük az 1. fokú készültséget elrendelő szintet (470cm-t) június 6-án a délelőtti órákban – közölte kedd este a helyi önkormányzat.

Mint írják: Heinczinger Balázs polgármester, Nagymaros Város Önkormányzatának és Nagymaros Védelméért Egyesületének kollégái folyamatosan figyelik a napi időjárási és hidrológiai előrejelzéseket, a Duna vízszintjének változását és egyeztetnek a szükséges és megelőző védekezési lépésekről.

Az árvízi védekezési terv és a védelmi technológiája már bizonyos megelőző munkálatokat indokolttá tettek és tesznek, melyeket a parthoz közel lakók már tapasztalhatnak.

Ezen munkálatokban jelenleg érintettek a település csapadékvízelvezető csatornáinak végén található aknák, melyekből a Dunába történik az elvezetés. A védekezési protokoll szerint az elzárt aknák tetejét nyitott állapotban kell tartani, melyeket biztonsági okokból beton zsalukő elemekkel rakott raklapokkal fedtünk/fedünk le – olvasható a közleményben

A kerékpárút hosszabb szakaszának lezárása és elterelő/figyelmeztető táblák kihelyezése már megtörtént.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint várható, hogy a Duna-parti sétányok bizonyos részei és az alsó utca szakaszok is érintve lesznek a víz és a megelőző védekezés által. Kérik a körültekintő közlekedést és a lakosság megértését! Kérik a további munkálatok és az elkerítések/elzárások kapcsán a biztonsági szabályok betartását!

Fontos információk:

• Ha további tájékoztatásra és/vagy segítségre van szükség, hívják Nagymaros Védelméért Egyesület központi telefonszámát, munkaidőben a +36-27-354-195 telefonszámon!

Várják önkéntesek jelentkezését a védekezés támogatásában az alábbi elérhetőségeken:

NAGYMAROS VÉDELMÉÉRT EGYESÜLET

o Iroda címe: 2626 Nagymaros, Tégla utca 6.

o Tel: +36-27-354-195 (Hétfő – Péntek 8:00 – 16:00 között)

o E-mail: iroda@nmve.hu

Hozzászólás
Előző cikkA trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezett a váci Fidesz és KDNP
Következő cikkVáci Fidesz-KDNP: kátyúk, gaz, hajléktalanok, szemét és méhlegelők jellemzik Vácot