Kevesebb szavazólap az urnákban, és nagyszámú érvénytelen szavazat miatt Pető Csilla a szavazatok újraszámolását kéri

Pető Csilla a Fidesz-KDNP Vác 02. számú egyéni választókerület képviselőjelöltje, jelenlegi önkormányzati képviselő a Helyi Választási Bizottsághoz fordult a szavaztok újraszámolását kérve, miután mindössze 9 voks a különbség közte és választókerületet elnyerő képviselőjelölt Jess Kinga (Összefogás 2024 Egyesület, Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd-ZÖLDEK, Jobbik, SZAVAD Egyesület, MMN, Vácért Lokálpatrióta) között.

Úgy, hogy elég nagyszámú, 37 darab érvénytelen szavazólap van a jegyzőkönyv szerint, továbbá két szavazókörben mínuszos eredmény született, azaz kevesebb szavazólap volt az urnában, mint ahányan a névjegyzékben szerepelnek.

Ön a szavazatok újraszámolását kérte, miért?

Az az információ jutott a birtokomba, hogy a választókerületben mind az ötös, mind a hetes szavazókörben a jegyzőkönyvek megírásakor nem vették figyelembe azokat a számszerű eltéréseket, melyek a határozat meghozatalakor törvénysértőnek minősülnek. Ugyanis mindkét szavazókörben kevesebb szavazólap került az urnákba, mint ahányan megjelentek. Erre pártdelegáltunk hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint noha kérte a jegyzőkönyvbe vételt, dr. Petrik Katalin, jogászként úgy vélte ez nem szükséges. Mindezek alapján adtam be a fellebbezésem, melyre csütörtök délután négy óráig volt lehetőségem. Arra is várom a választ, hogy mi az oka a 37 érvénytelen szavazólapnak.

Milyen oka lehet annak, hogy kevesebb szavazólap került az urnákba, mint ahányan a névjegyzékben szerepelnek?

Ez egy sejtés és közel sem tudom ezt bizonyítani, de olvasmányaim alapján, valamint hallomásból úgy tudom ez lehet akár egy láncszavazás eredménye is. Hangsúlyozom, ez csak feltételezés, nincs rá semmilyen bizonyíték. Emellett az is lehet, hogy valaki hazavitte az űrlapot, vagy figyelmetlenségből, pontatlanságból nem került az urnába. Ezért is várom a bizottság válaszát, hogy ezekre választ kapjak.

Mikor várható döntés az ügyben?

Sajnálatos módon elképzelhető, hogy a felvetéseimet nem tartja majd megalapozottnak a bizottság. Erre van is esély ugyanis a bizottság elnöke, valamint tagjaik ellenérdekeltek abban, hogy helyt adjanak az óvásomnak. Csütörtök délután négy órától három napjuk van arra, hogy mérlegeljék, megfontolják és helyt adjanak a kérelmemnek.

Hozzászólás
Előző cikkImre Zsolt: Az elaprózódó, jobboldalra leadott szavazatok hozzásegítették a baloldalt ahhoz, hogy az ő kezükben maradjon a város
Következő cikkSződligeti kishuszár is lesz a szombati Vácdukai Vágtán