Sok érdeklődőt vonzott az emlékhelyek napja a Hétkápolnánál

Örvendetesen sok érdeklődő érkezett szombaton délután a Hétkápolna kegytemplomhoz, hogy részt vegyenek a Történelmi Emlékhelyek Napja helyi programján.

A múlt évhez hasonlóan ismét megérkeztek az eseményre az Országos Mentőszolgálat kötelékéhez tartozó mentőmotorosok képviselői is – egyrészt tájékoztatást adni a küldetésükről, másrészt áldást fogadni az alkalmat teljessé tevő, ezúttal Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök celebrálta szentmise keretében.

A mentőmotoros szolgálat küldetéséről szóló tájékoztatóban többek között elhangzott, hogy legnagyobb ellenfelük-kihívásuk az idő, illetve sajnos az emberi butaság, (adott esetben bódult) figyelmetlenségből, türelmetlenségből, kivagyiskodó versengésből fakadóan, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a balesetek döntő többsége ilyen okokra vezethető vissza.

Elhangzott az is, hogy a legerőteljesebben május elejétől szeptember végéig, tehát alapvetően a turista főszezonban rendelkezésre álló magyar mentőmotoros szolgálat európai szinten is párját ritkítóan jó felkészültségű és eszközellátottságú flotta, de mindig lehet hova tovább fejlődni az utakon szerzett tapasztalatok függvényében.

A mentőmotorosok tájékoztatását követően a résztvevők meghallgathatták Cservenák Péter helytörténésznek a Hétkápolna szakrális jelentőségéről, illetve a helynek a magyar históriában, egészen konkrétan az 1848/1849-es forradalom- és szabadságharc krónikájának lapjain feljegyzett csataeseményeiről.

A rendezvényhez kötött szentmisén Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök a többi között kiemelte: ez az üdvözlendő, nagyszerű esemény, a Történelmi Emlékhelyek Napja is kiváló alkalom újra és újra hálát adni a sok kegyelmet nyújtó Hétkápolna kegyhelyért, illetve immár hagyományosan arra is, hogy a közösség köszönetet mondjon a mentőmotorosok segítségnyújtásáért, hiszen munkájuk egyedülállóan szép, mondhatni hősies példája a rászorulók megsegítésének.

 Ribáry Zoltán

Hozzászólás
Előző cikkA pedagógusok szakmai és mentálhigiénés támogatása állt az Apor Vilmos Katolikus Főiskola X. Keresztény Neveléstudományi Konferenciájának fókuszában
Következő cikkRobbantás lesz Vácon, ideiglenes útzárra kell számítani