Rétvári Bence Tótváradi-Nagy Bence antiszemita megnyilvánulásaira reagálva: „Hogy engedhetik meg, hogy egy ilyen ember újrázhasson?” + videó

„Olyan országban élünk, amelyik egy békés ország, és amelyik nulla toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben” – jelentette ki Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője Vácon, a Vác és a Dunakanyar zsidósága deportálásának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, hozzátéve, hogy egyre többször beszélünk arról, hogy az illegális migrációval egy újfajta antiszemitizmus érkezett Európába.

Reagált Tótváradi-Nagy Bence jelenlegi jobbikos váci önkormányzati korábbi antiszemita megnyilvánulásaira is, feltéve a kérdést: „Hogy engedhetik meg, hogy egy ilyen ember újrázhasson?”

Mint kifejtette, az illegális migrációval távoli országok feszültsége, gyűlölete érkezett meg Európába. Az ide érkező embertömegek nem alkalmazkodni akarnak az itteni viszonyokhoz, hanem saját viszonyaikat hozzák ide. Rámutatott, hogy elsősorban Nyugat-Európában nőtt az antiszemitizmus mértéke, mely tovább fokozódott az utóbbi hónapokban, amióta a Hamász rátámadt Izraelre.

„A második világháború óta az elmúlt évben nőtt a legnagyobb mértékben az antiszemita támadásoknak a sora. Elsősorban az Egyesült Államokban, Franciaországban, Angliában, Németországban izraeli zászlókat égetnek, azt kiabálják a tömegtüntetéseken, azt skandálják, hogy halál a zsidókra, és Németországban naponta átlagosan öt zsidóellenes bűncselekményt követnek el” – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: „Hollandiában holokauszt emlékműveket rongálnak. Londonban letépték az izraeli zászlókat, felgyújtották és megtaposták az izraeli zászlókat. Franciaországban zsinagógára lőttek, New Yorkban pedig 92 százalékkal nőtt meg az antiszemita támadásoknak a száma az előző évhez képest.”

Rétvári Bence rámutatott, hogy a Jewish Policy Research kutatása szerint is Magyarország és Olaszország a legbiztonságosabb hely Európában a zsidóság számára. „Mi minden idegengyűlölettel szemben, és minden magyargyűlölettel szemben is nulla toleranciát hirdettünk, sem zsidókat, sem cigányokat, sem magyarokat, sem keresztényeket, senkit nem lehet gyűlölet tárgyává tenni Magyarországon, és az erőszakkal szemben is nulla toleranciát hirdettünk. Nem sok ország van Európában és az észak-atlanti térségben, amelyik nem engedélyez Izrael ellenes tüntetéseket. Magyarország ilyen ország. Mi nem engedélyeztünk az elmúlt hónapokban sem Izrael ellenes tüntetéseket” – húzta alá az országgyűlési képviselő.

Rámutatott, hogy ugyanezt az álláspontot képviselik a háború terén is. „Az első fegyvert nem szabad küldeni. Mert az első fegyver után jön a második, a lőszer után a fegyver, a fegyver, utána a tank, utána a repülő, és nem tudjuk, hogy hol van ennek a vége. Az első pontnál kell megállítani az erőszakot, a háborút és az antiszemitizmust. Rámutatott arra is, hogy a húsz legbiztonságosabb ország között szerepel Magyarország.

A Váci Zsinagógában elmondott beszédében két jelenlegi váci önkormányzati képviselőről is beszélt. Mint fogalmazott: „Itt Vácon is, igencsak csalódottak, sőt azt mondom, hogy dühösek vagyunk, hiszen van két önkormányzati képviselő, akik korábban egyértelmű és nagyon durva antiszemita megnyilvánulásokat tettek. Azt kérte a Váci Zsidó Hitközség is, hogy ezek a képviselők ne indulhassanak újra a következő választáson” – fogalmazott Rétvári Bence.

A térség országgyűlési képviselője Fehér Zsolt és Tótváradi-Nagy Bence Jobbikos váci önkormányzati képviselőkre célzott. Fehér Zsolt, a közelmúltban jelentette be, hogy nem indul újra az önkormányzati választáson, Rétvári Bence szerint elsősorban a korábbi pedofil cikket az újságjába szerkesztő ügye miatt.

Ám Tótváradi-Nagy Bence annak ellenére is közéleti szerepet vállal, hogy mint ismert tetszését egy mosolygós Hitler fejjel fejezte ki a közösségi oldalon, illetve a zsidó egyetemen előszeretettel gúnyolódott, amikor arról írt, hogy még a billentyűzetet is leköpte amikor megnyitotta a számítógépén a Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem honlapját.

„Nos, őt újraindítják a választáson, ami elfogadhatatlan. Abban az időszakban, amikor látjuk az újfajta antiszemitizmusnak a tömegessé válását Európában? Hogy engedhető meg bármilyen politikai közösség vagy bármilyen városi közösség számára, hogy egy ilyen ember újrázhasson, és aki nyilván egy képviselő-testületben van, az valamelyest példakép mindenki számára. A társai nem vetik ki emiatt, hanem védik, falaznak neki. Annak, akinek a lájk jel a mosolygós Hitler fej? Annak, aki ha megnyitja a számítógépén a zsidó egyetem honlapját, akkor utána megköpdösi? Ilyeneket ír, és ezek után ő legyen a példakép egy városi vezetésben? Számunkra ez elfogadhatatlan.” – jelentette ki Rétvári Bence.

A megemlékezésen beszédet mondott mások mellettTurai János a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Marton Zsolt váci megyéspüspök, Imre Zsolt a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje is.

Vác és a Dunakanyar zsidósága deportálásának 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen ismertették a holokauszt váci történetének szomorú mérlegét: 1669 főt vittek el, 1445 főt elégettek, 224 volt a túlélők száma. Munkaszolgálatra 270 főt vittek el, ebből 210 elpusztuét 60 fő élte túl a háborút, így a váci zsidóság 95 százaléka 1550 fő elpusztult vagy eltűnt.

A Vészkorszak pusztítása Vácon és a Duna-Ipoly Galgamenti településeken című 2017-ben kiadott könyvben ismertetik a deportáltak teljes névsorát, a deportálások lezajlását, mind Vácon mind a térségben. Mint írják 1944 márciusában indított hadjáratot a város elöljárósága a zsidóság ellen. Május 18-án elrendelték a megye városaiban a gettók felállítását. Vácon 58 házban és két zsinagógában 1697 főt zsúfoltak össze, ami további 625 vidéki fővel gyarapodott. Innen a monori téglagyárba, majd Auschwitzba vitték az embereket. Az időseket az első vonattal, míg a gyerekeket és az asszonyokat a harmadik vonattal vitték a biztos halálba.

Hozzászólás
Előző cikkElsodort egy embert a vonat a Budapest-Szob vasútvonalon
Következő cikkHajóbaleset Verőcénél – BRFK: megtalálták az utolsó áldozat holttestét