Rétvári Bence: Az elmúlt években több mint 10 milliárd forint érkezett a kormánytól a váci nevelési-oktatási intézmények felújítására + videó

Sajtótájékoztató keretében adták át a váci Piarista Gimnázium megújult utcafronti és udvari homlokzatát. A rendezvényen beszédet mondott Zsódi Viktor atya, piarista tartományfőnök, Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Kalász Ákos, az intézmény igazgatója.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy ezzel a beruházással „lett a gimnáziumnak a homlokzata méltó ahhoz a munkához, amit 310 éve folytatnak a gimnázium falai között. Rámutatott, hogy az elmúlt években több mint 10 milliárd forint érkezett a kormánytól a váci nevelési-oktatási intézmények felújítására.


A Bauer Mihály utcai bölcsőde részben európai uniós, majd utána kormányzati forrásból tudott megépülni.
Felújították a Vám utcai, a Hársfa utcai és a Kölcsey utcai óvodákat.
A Karolina Katolikus Általános Iskola új épületének tervezése kormányzati támogatásból indulhatott el.
A Bernáth Kálmán Református Gimnázium tornatermének építésére 1,5 milliárd forintot fordított a kormány.
Részben megújult a Földváry Károly Általános Iskola, a Váci Radnóti Miklós Általános Iskola, a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, valamint a Váci Madách Imre Gimnázium.
Felújították az Apor Vilmos Katolikus Főiskola kollégiumát.
Elindult a Váci Szakképzési Centrum felújítása.


A külső és belső homlokzat sok száz négyzetméteren újult meg, a falak lélegző vakolattal képzett felületekkel kaptak új külsőt, injektált vízszigeteléssel láttuk el a szükséges szakaszokat, esővíz-levezetők, bádogcsatornák, ablak- és osztópárkányok újultak meg. A műemlék épület különleges figyelmet és igényességet követelt a tervezéstől a kivitelezési utómunkálatig” – mondta Kalász Ákos igazgató, majd megköszönte a kormány anyagi támogatását, a fenntartói műszaki csapat gondos tervezését és a projekt kísérését.

Zsódi Viktor piarista tartományfőnök beszédében kiemelte, hogy „az infrastruktúra megújítása mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy lélekben is és pedagógiai munkánkban is újra és újra megújuljunk

A felújítás a Belügyminisztérium és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg. A beruházáshoz 170 millió forinttal járult hozzá a kormány, amit a rend további 27 millió forinttal egészített ki.

Hozzászólás
Előző cikkFelelősen a munkavállalókért, a régióért és a környezetért
Következő cikkMákjuk volt… hogy nem ütötték el őket – kisgyerekes családok rohangáltak azt M2-es autóúton a Vácdukánál virágzó mákföld miatt