Online is ellenőrizheti, hogy visszaéltek-e az aláírásával

A választópolgárok online is ellenőrizhetik, hogy a júniusi helyi önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti választáson melyik jelölt, illetve lista ajánlásgyűjtő ívén szerepel az aláírásuk.

A Nemzeti Választási Iroda a 2022-es országgyűlési választás ajánlásgyűjtő időszakában vezette be a KITAJ elnevezésű online ajánlásellenőrzést, a választások tisztaságának elősegítéséért és a közbizalom erősítéséért. A választópolgárok a helyi önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson is ellenőrizhetik online, hogy melyik jelölt, illetve lista ajánlásgyűjtő ívén szerepel az aláírásuk.    

A választási irodák az ajánlások ellenőrzésekor rögzítik a választási informatikai rendszerben, hogy a választó ajánlott-e jelöltet, és ha igen, melyiket. Erre azért van szükség, mert egy választópolgár ugyan több jelöltet, illetve listát is ajánlhat, de egy jelöltet, listát csak egyszer. Így visszakereshetővé válik, hogy a választópolgár adatai melyik jelölt, illetve lista ellenőrzött ajánlásai között szerepelnek.    

Mivel az irodák csak addig folytatják a leadott ajánlások tételes ellenőrzést, amíg az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltséghez, illetve listaállításhoz szükséges számot, csak az így ellenőrzött ajánlások „kereshetők” vissza.    

A választó az ajánlásgyűjtő ívek megsemmisítéséig, szeptember 7-éig kérhet tájékoztatást arról, hogy a választási irodák által ellenőrzött ajánlóíveken szerepelnek-e az adatai ajánlóként.    

A kérelmet be lehet nyújtani személyesen és kézbesítési megbízotton keresztül a helyi választási irodákhoz, valamint a magyarorszag.hu oldalon keresztül, azonosítást követően. Az azonosítás lehet ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása, elektronikus személyi igazolvány, kódos telefonos vagy videós azonosítás. A választópolgár a sikeres azonosítását követően az űrlapon megadhatja, hogy mely választástípus(ok) esetében kéri a tájékoztatást az ajánlóíveken szerepléséről.    

A Nemzeti Választási Iroda pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy csütörtökig összesen 16 942 lekérdezés történt a KITAJ elnevezésű online ajánlás-ellenőrző rendszerben.    

Az online szolgáltatás mellett az ajánlások ellenőrzésére papíralapon, illetve személyesen továbbra is van lehetőségük az állampolgároknak.    

Az ajánlási időszakon belül a területileg illetékes választási bizottsághoz fordulhatott a választópolgár, ha visszaélést gyanított, annak lezárulta után pedig a nyomozóhatósághoz fordulhat, hiszen a személyes adatokkal történő visszaélés bűncselekmény.    

A két évvel ezelőtti országgyűlési választáson több mint 130 ezer lekérdezés történt.

MTI

Hozzászólás
Előző cikkA Hableány-katasztrófa és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékeztek
Következő cikkÚjszülöttek erdejét ültettek Tésán