A csővári evangélikus templom is csatlakozott az orgonák éjszakájához

Tüzes Marcell Sámuel orgonaművész ad koncertet a csővári evangélikus templomban május 18-án este hat órakor.

Az esemény az orgonák éjszakája társprogramjaként kerül megrendezésre.

Az orgona a keresztény kultúrkör egyszerre legismertebb és legláthatatlanabb hangszere. Nem véletlenül nevezik őt azonban a hangszerek királynőjének, különleges hangzásvilága annak ellenére is ismerős mindenki számára, hogy legtöbbször jóval a hallgatóság felett, a templomok karzatán foglal helyet. Rengeteg klasszikus és kortárs darab íródott jellegzetes hangjára, hiszen egyedülálló módon képes egy egész zenekar helyettesítésére, de más hangszerekkel kombinálva is páratlan élményt nyújt.

A Filharmónia Magyarország missziójának tekinti, hogy minden korosztály számára elérhetővé tegye, és közel vigye a klasszikus és kortárs zenét. Ezt a célt szolgálja az Orgonák éjszakája elnevezésű programsorozat is, amely ennek a nem mindennapi hangszernek a sokoldalúságát és izgalmasságát hivatott bemutatni, sokszor kimozdítva az orgonát megszokott környezetéből. 2019 óta minden évben a közönség igazán rendhagyó módon találkozhat orgonazenével, felejthetetlen élményt nyújtva ezzel azoknak, akik ismerik és kedvelik a hangszert, de azoknak is, akik véletlenszerűen találkoznak vele. Orgonaszó hallható ezen a napon a köztereken, piacokon, fürdőkben, állatkertben, játszótereken, szeretetotthonokban, és a zenélő szökőkutak is az orgona hangjával marasztalnak. Mindezek mellett természetesen hagyományos helyszíneken, országszerte és a határokon túli templomokban is rendeznek egyedülálló koncerteket. Az érdeklődés az évek múltával egyre nő, a helyi közösségek is csatlakozhatnak saját orgonájuk bemutatásának céljából.

Az Orgonák éjszakája idén új időpontban, május 18-án, pünkösd szombatján nemzeteken átnyúló eseménysorozat lesz. Ezen a napon a hangszerek királynőjét 4 kontinensen, mintegy 30 országban hallgathatják majd.

Hozzászólás
Előző cikkNagyon megkeseríti a Deákváron élők mindennapjait a több mint fél éve húzódó útfelújítás + videó
Következő cikkVálasztási fórum lesz Őrbottyánban