Szombaton kezdődik az ajánlásgyűjtés a választásokra

Szombaton kezdődik az ajánlásgyűjtés az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint április 20-án, szombaton kezdődik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka, amely a választás napján, június 9-én 19 óráig tart majd. A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.    

Az európai parlamenti (EP-) választásra a pártok az NVI által kiadott aláírásgyűjtő íveken gyűjthetik a választópolgárok ajánlásait. Az íveket az NVI az igénylést követő munkanapon, de legkorábban április 20-án, szombat délelőtt 8 órától adja ki. A listaállítás feltétele 20 ezer választópolgár aláírásával hitelesített érvényes ajánlás leadása, amelynek határideje május 3-a, 16 óra.    

Polgármester-jelöltet, egyéni listás és egyéni választókerületi jelöltet, valamint települési nemzetiségi önkormányzati jelöltet ajánlani az illetékes helyi választási irodától igényelt ajánlóíven lehet. A főpolgármester-jelölt ajánlásához szükséges ajánlóívek a Fővárosi Választási Irodától igényelhetők. A jelöltek bejelentésének határideje május 6-a, 16 óra.    

A vármegyei lista és a területi nemzetiségi lista esetében a területi választási iroda, a fővárosban pedig a Fővárosi Választási Iroda által kiadott ajánlóíveken gyűjthető ajánlás. Országos nemzetiségi lista állításához ajánlást leadni az NVI által kiadott ajánlóíven lehet. A vármegyei lista, valamint a területi és országos nemzetiségi lista bejelentésére május 7-én 16 óráig van lehetőségük a jelölőszervezeteknek.    

Közölte az NVI azt is, hogy az ajánlásgyűjtés megkezdésével párhuzamosan ismét elérhetővé válik a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlásellenőrző szolgáltatás a választópolgároknak. A szolgáltatás segítségével a választók ellenőrizhetik, melyik jelöltet vagy listát támogatták aláírásukkal a választások ajánlási időszakában. Kiemelték: a rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket ellenőriztek.    

Emlékeztettek: a 2022-es országgyűlési választások előtt az NVI azért hozta létre az online ajánlásellenőrzési szolgáltatását, hogy elősegítse a választások tisztaságát és erősítse a közbizalmat.

MTI

Hozzászólás
Előző cikkJúnius 15-én lesz a Vácdukai Vágta – várják a bátor lovasok jelentkezését
Következő cikkFelújítják a Nagy-Hideg-hegyi turistaházat – a munkálatok idejére bezár